KNVB vangt twee miljoen subsidie voor organiseren wedstrijden EK

KNVB vangt twee miljoen subsidie voor organiseren wedstrijden EK

EK voetbal 2020. Het kabinet wil de KNVB een bedrag van maximaal twee miljoen subsidie geven voor het organiseren van het EK voetbal 2020. Nederland zal tijdens het EK verschillende wedstrijden organiseren in de Amsterdamse Arena. Bovendien krijgt de KNVB ook nog een half miljoen aan subsidie om het amateurvoetbal mee te laten profiteren van de organisatie van het EK. Dan moet er tijdens het EK wel extra aandacht komen voor het meiden- en vrouwenvoetbal. Dat maakte minister Bruno Bruins van Sport enkele dagen geleden bekend.

“Met het EK 2020 heeft Nederland weer een fantastisch sportevenement binnengehaald”, zei Bruins. “Het is geweldig als mensen, en vooral kinderen, hun voetbalhelden hier op eigen bodem in actie kunnen zien. Ik ben ook blij met de afspraken over extra aandacht voor vrouwenvoetbal. De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal zit op dit moment in de lift. Dat komt voor een groot deel door de topprestaties van het Nederlands elftal. Zij verdienen meer waardering en ik blijf me hiervoor inzetten,” aldus de minister van sport.

Subsidie voor EK goed voor Nederlandse economie

Uiteraard is de subsidie van de Nederlandse overheid voor dit soort topsportevenementen niet helemaal zonder reden. Een dag eerder maakte de KNVB bekend dat het EK Vrouwenvoetbal, dat eerder dit jaar werd gehouden en waar uit dezelfde gebruik maakte van dezelfde bijdrage uit hetzelfde ‘beleidskader voor topsportevenementen’, goed was voor miljoenen aan directe extra bestedingen. De Nederlandse economie vaart dus wel bij het soort subsidies dat dit soort evenementen mogelijk maakt .

De Nederlandse overheid begroot voor elk jaar een bedrag dat voor het organiseren van dit soort belangrijke sportevenementen wordt gereserveerd. Voor het komende jaar is 7 miljoen euro beschikbaar. Inmiddels heeft het kabinet besloten om dit bedrag in 2019 te verhogen tot 12 miljoen euro.

Johan Cruijff Arena toneel voor 4 EK wedstrijden

Het Europees voetbalkampioenschap zal in 2020 verdeeld over twaalf landen worden gespeeld in verband met het 60-jarige bestaan van de Europese voetbalbond Uefa. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam wordt tijdens het EK het toneel voor drie groepswedstrijden en een achtste finale. Daarvoor moet het stadion nog wel worden opgeknapt en aangepast.

Of Oranje dan ook zal zelf spelen in de Arena, hangt er vanaf of het Nederlands elftal zich weet te kwalificeren voor het eindtoernooi van het Europees kampioenschap voetbal. Er mogen 24 landen deelnemen aan het EK, waarvan twintig zich via de kwalificatiewedstrijden plaatsen en daarnaast kunnen er nog vier landen een ticket veroveren via de nieuwe Nations League. Als Nederland bij die 24 landen zit, speelt Oranje twee keer in Amsterdam voor eigen publiek.