Wat nu, Oranje? nieuw elftal voor het WK

Jetro Willems Oranje EK 2012De zomer van 2010 en de zomer van 2011 waren hoogtepunten in de geschiedenis van het Nederlands elftal. En de zomer van 2012 was een van de zwartste dieptepunten. Hoe kon zo snel, zo veel zo rampzalig fout gaan bij Oranje?In 2010 was Nederland schier onverslaanbaar. Zelfs in de finale van het Wereldkampioenschap lukte het de latere winnaar Spanje niet om Oranje binnen 90 minuten op de knieën te krijgen. De verdedigende linie was weliswaar broos, maar werd uit de brand geholpen door de verdedigende middenvelders Van Bommel en De Jong. In de voorhoede liepen wereldvermaarde spelers als Van Persie, Robben en Sneijder. Het belangrijkste deel van de selectie was rond de 26 jaar en snakte naar succes. In augustus 2011 stond Nederland eventjes eerste op de FIFA ranking.

Een kleine twee jaar later lijken de spelers wel twintig jaar ouder te zijn. Velen hebben een seizoen vol blessures achter de rug en konden niet omgaan met de hitte in Charkov, Oekraïne. Bondscoach Van Marwijk had zo weinig verdedigende opties, dat de achttienjarige Jetro Willems drie keer in basis moest beginnen. Zo begint de speler van PSV zijn interlandcarrière met vier nederlagen in vijf partijen.

Op weg naar het WK 2014 in Brazilië lijkt het wijs om te breken met de dertigers in de selectie. Joris Mathijsen is 32 jaar en zijn fysieke gesteldheid is te onbetrouwbaar. Het zou niemand verbazen als hij over twee jaar al lekker is gepensioneerd. De brekers Bouma, Bouhlarouz en Van Bommel kunnen ook worden bedankt voor hun diensten. Dirk Kuyt (31) moet wel verbazingwekkend opleven bij zijn nieuwe club Fenerbahce om nog te worden geselecteerd.

Meer jonge twintigers zijn gewenst. Kijk naar de Duitse selectie, die bulkt van de spelers onder de 25 die de volle negentig minuten rennen en hun techniek niet verliezen. Mario Gotze en Marco Reus zouden bij elk ander land (behalve Spanje) in de basis staan, bij Duitsland zaten ze de hele groepsfase op de bank.

En wat te doen met Van Marwijk? De KNVB gaat het toernooi evalueren en heeft een contract met hem tot de zomer van 2016. Het is niet meer te ontkennen dat de coach frictie heeft met vedettes als Huntelaar en Robben, die “houd je bek man” naar hem schreeuwde tijdens de wedstrijd tegen Portugal. Vier jaar is een mooie periode. De cyclus is over. Bij een nieuwe lichting spelers hoort een nieuwe coach.