Waarom Oranje Europees Kampioen 2012 wordt

Oranje suportersVoor het Europees Kampioenschap voetbal 2012 is er toch eigenlijk maar één kanshebber? Al voordat het EK op 8 juni 2012 begint zullen de straten van Nederland een Oranje kleur krijgen. Miljoenen mensen hopen en gokken op een Nederlandse winst.

Uw redactie zet de Oranje bril op, neemt een paar Oranjebittertjes, hijst zich in een Oranje leeuwenpak en gaan na waarom die titel ons niet meer kan ontgaan.

Leeftijd Oranje Spelers

Voor een groot deel van de leeftijd is het nu of nooit. De piek van hun carrière is aangebroken en sommigen zijn al op de onvermijdelijke weg terug. Verdediger Joris Mathijsen is 31, middenvelder Sneijder is 27, aanvaller Van Persie is 28.

Ook Van der Vaart (28), Robben (27), Huntelaar (28) en Boulahrouz (30) zullen op het EK van 2012 moeten pieken, want het EK 2016 komt te laat. Voor Mark van Bommel (34) wordt het waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi. En ook over twee jaar, op het WK in Brazilië, zijn ze misschien al voorbij gestreefd door jongere spelers als Strootman, Wijnaldum, Luuk de Jong en Bruma.

De gepokte en gemazzelde internationals beseffen ook wel dat er nog wat ontbreekt in hun loopbaan. Spelen voor Real Madrid, Bayern Munchen, Inter Milan of AC Milan is geweldig, maar spelen in het shirt van je land maakt extra emoties los. Veel van voornoemde spelers waren er al bij op het EK van 2004 en 2008, toen de halve en kwartfinale het eindstation waren. Het is tijd om die laatste horde te nemen.

Bert van Marwijk

Bert van MarwijkDe kalme coach Van Marwijk brengt rust en duidelijkheid. Hij geeft de kern van Oranje vertrouwen, terwijl voorganger Marco van Basten doordraafde met zijn carrousel van debuterende oranjeklanten. Relletjes zijn absent.

Onder zijn leiding is al twee keer een kwalificatiereeks zonder kleerscheuren overleefd. Nederland boekte tijdens de laatste kwalificaties negen zeges op rij en verloor alleen het laatste, al overbodige duel.

Geen enkel land in de andere groepen kon tippen aan het doelsaldo van Oranje: +29. Van de ruim 40 wedstrijden waarbij hij in de dug-out plaatsnam, gingen er slechts drie verloren (waaronder de finale van het WK en dat gebeurde in de verlenging).

Vier wapens Nederlands Elftal

Op het WK 2010 was er sprake van “de grote vier”: Robben, Sneijder, Van der Vaart en Van Persie. Heb je dit viertal tussen de lijnen staan, dan staat de tegenstander wat te wachten. De snelle dribbels van Robben, de listige voorzetten van Sneijder, de creativiteit van Van der Vaart, de technische perfectie van Van Persie. Welk Europees land kan daar aan tippen?

Eigenlijk is het dus irrelevant wie of wat het tegen Oranje wil opnemen. Zoek maar alvast een plaatsje voor de rondvaart door de Amsterdamse grachten.

Volgende keer: waarom Oranje niet Europees Kampioen 2012 wordt.

Live Wedden EK 2012 bij Unibet