Waarom Nederland niet het EK Voetbal 2012 wint

Verlies OranjeVorige keer werd overtuigend voorspeld dat de EK voetbal titel voor het grijpen ligt voor de Oranje voetbalmachine. De Europese beker is de terechte beloning voor het schitterende en met aanvalslust doorspekte spel van Bert van Marwijk en zijn mannen. Maar… Stel dat het universum toch niet zo logisch en rechtvaardig is, stel dat er zand komt in de machine. Wat dan? Dan wordt Nederland geen Europees kampioen.

Laten we uit voorzichtigheid bekijken welke factoren de tweede Europese titel voor Nederland in de weg staan.

Te smalle selectie Oranje

De “grote vier” zijn sinds het WK 2010 niet grootser geworden. Eigenlijk heeft alleen Robin van Persie zijn reputatie in de afgelopen twee jaar opgepoetst. Bij Arsenal scoort hij dit seizoen aan de lopende band en het zijn geen eenvoudige intikkertjes. Zonder de magische touch van RvP zou Arsenal nooit de verbazingwekkend zwakke seizoensopening te boven zijn gekomen.

Wesley Sneijder kwijnt weg bij Inter Milan. Afgelopen zomer schermde hij met belangstelling van Manchester United en het is mogelijk dat hij komende zomer alsnog verkast naar Engeland. Na twee maanden blessureleed dacht Sneijder zijn prominente plek op het middenveld op te kunnen eisen, maar trainer Ranieri plaatst de kleine balkunstenaar doodleuk op de bank.

Rafael Van der Vaart heeft zijn potentie welbeschouwd nooit waargemaakt. De 29-jarige middenvelder werd in 2002 uitgeroepen tot Europees talent van het jaar. Daarna was het gedaan met de prijzen. Hij presteert uitstekend bij Tottenham en werd ook de lieveling tijdens zijn drie seizoenen bij Hamburg. Maar `s werelds beste spelers horen toch niet onder contract te staan bij Tottenham of Hamburg?

Arjen Robben wordt wel eens “de man van glas” genoemd omdat hij zo breekbaar is. Soms duikt Robben met opzet naar de grond, in de hoop met zijn smerige Schwalbe een penalty of rode kaart te versieren. Nog vaker kapseist hij vanwege een echte blessure. In zijn loopbaan heeft hij bijna 40% van de competitiewedstrijden gemist door lichamelijk ongemak. In oktober 2011 had hij van de laatste 93 interlands er zelfs 50 gemist.

Als de grote vier falen of absent zijn, wat blijft er dan over? Braafheid van Hoffenheim, het steeds manker lopende werkpaard Kuyt (Liverpool), de bij Juventus verkeerd terecht gekomen Elia, internationaal onbewezen boys als Strootman, Pieters, Luuk de Jong en Van der Wiel? Leuk, maar geen overrompelende en onverslaanbare selectie.

Bert van Marwijk de Beheerste

Is Bert van Marwijk niet té kalm en stoïcijns? Waarom zien we hem niet ontploffen van woede, waarom stond hij tijdens het WK in zijn zilveren pak langs de lijn te paraderen alsof hij te gast was op een chique hippische bijeenkomst? Bert moet meer vuur en gif etaleren. Vuist op tafel. En wat is dat voor suffe clausule in zijn contract bij de KNVB? Bert mag weg als een grote club zich aandient. De spelers weten dus: voor Bertje is Barcelona of Manchester United eigenlijk belangrijker dan Oranje. Fijn voor de motivatie.

Vroege ontbranding Nederlands Elftal

Huntelaar scoort op EK 2008Nederland ging in 2006, 2008 en 2010 wel erg voortvarend van start op de grote toernooien. Het kon niet op. Zonder nederlaag door de groepsfase in 2006 (met Servië, Ivoorkust en Argentinië als tegenstanders), drie overwinningen in de poule op het EK van 2008, weer negen punten in groep E van het WK 2010. Laten we het Italiaanse of Duitse model hanteren: gelijkspel hier, moeizame en onterechte overwinning daar. En dan pas in de halve en hele finale ontbranden, ter voorkoming van vroegtijdig opbranden.

Neerwaartse spiraal Nederland

De stagnatie is onweerlegbaar. Tegen serieuze tegenstanders kon Oranje het in 2011 niet bolwerken. Tegenover de opbeurende 11-0 tegen dwerg San Marino stonden gelijke spelen versus Brazilië, Uruguay en Zwitserland, een nipte 1-0 op Moldavië en ontluisterende nederlagen tegen Zweden en Duitsland (3-0). Groepsgenoten op het EK Portugal en Duitsland hebben de messen geslepen.

Wed Live op het EK Voetbal 2012 bij Bwin