Verjong Oranje om te winnen op het EK Voetbal 2012

Ola John deputant tegen EngelandBert van Marwijk heeft inmiddels begrepen dat hij niet kan rekenen op de oude garde. Sneijder leeft nog steeds in onmin met zijn trainer bij Inter Milan. Misschien volgt hij Guus Hiddink naar de Russische club Anzhi, waarna hij zo steenrijk wordt dat trappen tegen een balletje hem geen fluit meer interesseert. Van Persie is bij Arsenal als een vlak op een modderschuit. In de Champions League toonde AC Milan vorige week aan dat het team van Wenger zich niet kan meten met de Europese top (4-0). En deze twee zijn niet de enige Oranjespelers met problemen. Tijd dus voor verjonging!

Op woensdag 29 februari speelt Oranje een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Engeland. Van Marwijk heeft een trio nieuwelingen opgetrommeld: Ola John, Adam Maher en Luciano Narsimgh. John schittert wekelijks bij FC Twente. Ook in Europa weet hij het net te vinden. Vorige week scoorde hij in het Europa League duel tegen Steaua Boekarest. Toen hij het nieuws over uitverkiezing hoorde, kon John zijn oren niet geloven. Begin maar te ontwaken John, het is geen droom. Het land heeft je nodig, want je collega vleugelspelers Babel en Elia staan ook aan de zijlijn geparkeerd, maar dan in de dug out in plaats van in het veld.

De opname van Maher in de voorlopige selectie is een gouden zetje van Bertje. De tiener, die voor AZ speelt, is momenteel speelgerechtigd voor Marokko en Nederland. Speelt hij een vriendschappelijke interland voor Oranje, dan mag hij nog steeds switchen naar Marokko. Zodra hij in een officiële interland verschijnt, is de keuze voor Nederland definitief. Zodra hij de trainingen, de intensiteit, de kwaliteit en de entourage van Oranje heeft geproefd zal hij meer willen.

Narsingh komt uit voor Heerenveen. In de eerste helft van de Eredivisie scoorde de 21-jarige Amsterdammer vijf goals en hij leverde tien assists af. Dat zijn fraaie cijfers. Welke Engelse jonge voetballers kloppen momenteel even hard op de deur? Volgens de voormalige Oranjeklant Jimmy Floyd Hasselbaink is er echter “momenteel meer talent aan het opkomen in Engeland dan in Nederland”. Maar Jimmy, waarom verloor het Engelse onder-21 team dan laatst met 2-1 van Belgie onder-21?

Gokmonitor:

Na de interland tegen Engeland zal de quotering waarschijnlijk veranderen. Oranje staat nu nog op 8,00.