“Van Basten beste bondscoach die ik heb meegemaakt”

EK Voetbal 2020: Robben sluit terugkeer in Oranje tijdens EURO 2020 niet uit

EK Voetbal. Marco van Basten is de beste bondscoach die Rafael van der Vaart heeft meegemaakt. Dat vindt de inmiddels gestopte international, die vooral genoot van het EK in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland.

“Van Basten gebruikte mij het beste en gaf me het meeste vertrouwen, van de eerste tot de laatste minuut. Dat voelde zo fijn”, vertelt Van der Vaart in een interview met Voetbal International. “Hij hield van voetballers. Door hem ging het met ‘de Grote Vier’ (Van der Vaart, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie, red.), zoals ze ons toen noemden, ook steeds beter.”

Van Basten is inmiddels geen trainer meer, omdat hij zich niet senang voelde in de job. “Hij heeft het veel beter gedaan dan veel mensen denken”, vertelde Van der Vaart. “Of het trainerschap niks voor hem was? Hij nam het blijkbaar allemaal heel erg persoonlijk op. Hij is misschien te hard geweest voor zichzelf en heeft zijn oren te veel laten hangen naar wat mensen er allemaal van vonden. Onder hem speelden we in 2008 het beste voetbal.”