Tsjech Hapal nieuwe bondscoach van Slowakije

EK Voetbal 2020: Frank de Boer zeker geen bondscoach Oranje

Voetbal Nieuws. Pavel Hapal is door de Slowaakse voetbalbond aangesteld als opvolger Jan Kozak. Kozak stapte op na de nederlaag in de Nations League tegen Tsjechië. Zijn opvolger Hapal tekent een contract tot en met de kwalificatiecyclus voor EURO 2020.

Het vertrek van Kozak verraste de Slowaakse voetbalbond. De 64-jarige trainer legde zijn functie neer nadat meerdere spelers na de nederlaag tegen rivaal Tsjechië in een nachtclub waren gespot. Kozak had hen juist opgedragen om op tijd naar bed te gaan voor de training van de volgende ochtend.

Bekende naam

Hapal is een bekende naam in het Tsjechische en Slowaakse voetbal. Tijdens zijn actieve loopbaan speelde de middenvelder voor verschillende Tsjechische clubs. Ook speelde hij drie jaar bij Bayer Leverkusen. Voor de nationale ploeg van Tsjecho-Slowakije en later Tsjechië kwam hij 31 keer uit.

Als trainer werd Hapal kampioen van Slowakije met MSK Zilina in 2010 en bereikte hij tevens de groepsfase van de Champions League. Hapal was daarna onder meer bondscoach van Jong-Slowakije.

Slowakije hoopt op nieuw succes

Mocht Hapal de kwalificatiereeks met Slowakije succesvol doorlopen, dan komt ‘Repre’ voor het tweede EK op rij in actie. In 2016 maakte Slowakije haar debuut op een EK Voetbal, nadat het vanaf 1994 telkens niet lukte om kwalificatie af te dwingen. Op het EK 2016 eindigde Slowakije als derde in Groep B, maar plaatste zich toch voor de achtste finale. In deze achtste finale werd er met 3-0 verloren van Duitsland.

EURO 2020

Het EK Voetbal 2020 begint op 12 juni en duurt tot en met 12 juli 2020. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Rome en de finale wordt afgewerkt in het prachtige Wembley in Londen. Het is het eerste EK dat in twaalf verschillende landen wordt afgewerkt.

Er zijn twee manieren waarop kwalificatie voor het eerstvolgende EK Voetbal kan worden afgedwongen. De eerste mogelijkheid is via de nieuwe Nations League. Daarnaast zijn er nog tickets te verdienen via het reguliere kwalificatietoernooi.