Ter Stegen aast op plek Neuer onder Duitse lat

Talent EK O21 kan rol gaan spelen tijdens het EK voetbal 2020

De status van de 32-jarige Manuel Neuer als nummer één van Duitsland staat onder druk. Volgens Marc-André Ter Stegen, zes jaar jonger dan zijn rivaal, is het tijd voor een wisseling van de wacht.

Ter Stegen maakt in het doel van Barcelona enorme indruk. Van alle kanten krijgt hij complimenten en krijgt hij hier en daar zelfs de kwalificatie van de beste keeper ter wereld mee. Alle lof ten spijt, bij de Duitse nationale ploeg is hij nog immer nummer twee achter Neuer. Dat steekt. Ter Stegen heeft daarom de knuppel in het hoenderhok gegooid.

”Ik wil er geen geheim van maken dat het tijd is voor een verjonging, ook wat keepers betreft”, vertelde Ter Stegen in Sport Bild over zijn ambities bij ‘Die Mannschaft’. ”Ik wil de druk blijven opvoeren totdat Löw ergens mij kiest en ik de nummer één van Duitsland word.”

Bondscoach Joachim Löw toont begrip voor het vurige pleidooi van Ter Stegen. ”Het is volledig oké, omdat het ook geen frontale aanval is op Neuer of op ons trainers”, zegt de keuzeheer tegen DAZN. ”Hij heeft het recht deze aanspraken te maken. Omdat hij zich in de laatste twee, drie jaar heeft ontwikkeld tot een super-keeper.”

Kans voor Ter Stegen

Löw, die zaterdag in Madrid met eigen ogen Ter Stegen aanschouwde tijdens El Clásico, komt de Barcelona-keeper tegemoet. ”Ik heb afgelopen jaar gezegd dat momenteel Neuer de nummer een is, ook omdat hij aanvoerder is. Maar dit jaar maken we een frisse start. Marc-André zal bij de EK-kwalificatie zijn kansen krijgen.”

Löw houdt de kaarten nog tegen de borst. Op korte termijn zal hij wel een knoop moeten doorhakken. Op 20 maart wacht het oefenduel met Servië als voorbereiding op de start van de EK 2020-kwalificatie in en tegen Nederland vier dagen later.

Dan wordt ook duidelijk of er een einde gaat komen aan het tijdperk Neuer. Die is sinds 2010 de eerste keuze bij Duitsland. Een hardnekkige blessure dreigde hem het afgelopen WK te kosten. De doelman van Bayern München was net op tijd hersteld om in Rusland het Duitse doel te verdedigen.