Talent EK O21 kan rol gaan spelen tijdens het EK voetbal 2020

Talent EK O21 kan rol gaan spelen tijdens het EK voetbal 2020

EK voetbal 2020. Komend EK zullen er veel nieuwe, jonge gezichten te zien zijn op het veld. Welke, is natuurlijk nog niet precies bekend, maar het UEFA EK onder 21 dat afgelopen maand werd gespeeld, geeft een aardig idee welke spelers we zouden kunnen verwachten tijdens het UEFA EK 2020. Vooral het optreden van Jong Engeland was verrassend. Spanje en Duitsland hebben de beste kaarten, ook wat betreft jong talent. Wordt Engeland de underdog die er met de beker vandoor gaat op het Europese Kampioenschap Voetbal in 2020?

Het EK voor spelers onder de 21 jaar werd gewonnen door Duitsland. De jonge Mannschaft onder leiding van Stefan Kuntz versloeg Spanje met 1-0 via het doelpunt van Mitchell Weiser en ging naar huis met de beker. Beide landen zijn de afgelopen jaren behoorlijk dominant geweest op de internationale voetbalvelden, en als dit EK onder 21 een indicatie is voor hoe het volgende decennium eruit zal zien, blijft dat voorlopig ook nog wel even zo. Ook Jong Engeland en Jong Italië deden het goed en bereikten de halve finales van het Europese toernooi in Polen. Veel van de talenten die in Polen schitterden, zullen straks in 2020 te zien zijn op het EK dat in verschillende Europese landen zal plaatsvinden.

Jonge spelers hebben al belangrijke internationale ervaring

Spanje was favoriet om het EK O21 te winnen, maar Duitsland verraste iedereen. Met spelers als Marco Asensio, Denis Suárez, Héctor Bellerin, Saúl Ñíguez, Gérard Deulofeu, Jesus Vallejo en Sandro Ramirez leek er weinig mis te kunnen gaan. Enkele van hen spelen bij topclubs, kunnen met druk omgaan en hebben ondanks hun jonge leeftijd al belangrijke internationale ervaring.

Saúl Ñíguez van Atletico Madrid scoorde een hattrick scoorde in de halve finale tegen Italië en maakte ook indruk in eerdere wedstrijden van Spanje op dit toernooi. In totaal scoorde hij vijf keer. Hij heeft met Atletico al in een Champions League-finale gespeeld en kwam al een keer uit voor ‘La Roja’, het Spaanse nationale elftal.

Ook Marco Asensio (wiens moeder Nederlands is) scoorde vijf keer op het EK O21 waaronder een hattrick in de openingswedstrijd tegen Macedonië. Hij wordt gezien als een van de beste jonge spelers ter wereld en heeft net als Niguez al ervaring met een Champions League-finale met zijn team Real Madrid.
3.201

Jesus Vallejo heeft zich uitstekend laten zien in de verdediging van het Spaanse team in zijn rol als centraal verdediger. Hij behoort tot Real Madrid maar heeft nog nooit voor het team zelf gespeeld. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Eintracht Frankfurt. Als verdediger speelde hij tijdens elke wedstrijd een doorslaggevende rol voor Spanje op het O21.

Duitsland wist Spanje tot stoppen te dwingen

Maar in de finale tegen Duitsland hield het Spaanse geluk op. Volgens Maximilian Arnold, de aanvoerder van de jonge Mannschaft, kon Duitsland winnen dat vooral omdat de Duitsers ontzettend goed al team kunnen werken, als een collectief. “We spelen met elkaar en niemand is belangrijker dan de rest. En dat was de sleutel tot onze overwinning,” vertelde Arnold aan GOAL. “We hebben vijf wedstrijden in twaalf dagen gespeeld en groeiden steeds dichter naar elkaar toe als team en uiteindelijk wonnen ze. De individuele kwaliteiten van spelers speelden daarbij niet zo’n rol,” aldus de jonge captain.

Het Duitse team speelde verder met namen als Yannick Gerhardt, Max Meyer, Serge Gnabry, Davie Selke en Felix Platte, die allen een goede indruk maakten. Ze wonnen de finale, nadat het de halve finale tegen Engeland kantje-boord was met 2-2 en er strafschoppen aan te pas moesten komen voordat de finale zekergesteld kon worden.

Nieuwe generatie Engelse spelers

Een goede prestatie voor de Three Lions, en daarmee is er een goede kans dat Engeland na vele jaren weer een rol kan gaan spelen op het EK in 2020. Enkele Engelse jeugdspelers om goed in de gaten te houden:

Alfie Mawson liet als piepjonge verdediger achter op het veld zien absolute controle te hebben. Hijn speelt voor Swansea City en zijn ervaring in de Premier League kwam hem goed van pas. Na de halve finale tegen Duitsland liet hij weten ambitie te hebben om aanvoerder te worden van het volwassen nationale team van Engeland.

Tammy Abraham is 19 jaar oud en speelde afgelopen seizoen op leenbasis als spits bij Bristol City en is een van de meest getalenteerde Engelse spelers van dit moment. In de eerste twee wedstrijden op het O21 scoorde hij al vier keer. Vermoedelijk zal Chelsea hem dit seizoen weer gaan uitlenen aan een andere Engelse club.

Jordan Pickford werd vorige maand nog verkocht als de op drie na duurste keeper ooit, ondanks dat hij pas 23 jaar is. Op het O21 liet hij meteen zien dat hij zijn gewicht in goud waard is met vele reddingen, en tegen Zweden scoorde hij ook nog een strafschop.

De jonge Nathaniel Chalobah speelde een belangrijke rol als middenvelder op het O21 zowel bij het opbouwen van aanvallen als het in bezit houden van de bal. In de Premier League speelde hij pas tien wedstrijden voor Chelsea , en zijn team zou er goed aan doen om hem alle kansen te geven, want hij kan in de toekomst de sleutel vormen voor internationale successen voor het Engelse nationale team.