Sneijder Nederlands ambassadeur voor EURO 2020

Nederland komende weken toneel voor EK vrouwen 2017

EURO 2020. Wesley Sneijder is benoemd tot ambassadeur van EK Voetbal 2020, het EK dat in verschillende Europese steden wordt gespeeld. De voetballer van Al Gharafa wordt daarmee het gezicht van speelstad Amsterdam, waar vier wedstrijden worden gespeeld.

“Vanaf nu mag je me bobo noemen”, zei Sneijder lachend over zijn nieuwe rol. “Maar serieus: het is voor mij een mooie manier om te ontdekken wat ik na mijn carrière precies wil. Ik vond het een hele eer dat ze mij vroegen – en het is een interessante manier om bij het voetbal betrokken te blijven, naast mijn carrière als speler.”

Sneijder weet nog niet of hij in juni 2020 nog actief is, al dan niet in Qatar. “Dat sluit ik niet uit. Voor mijn ambassadeurschap zou dat betekenen dat ik in april en mei nog niet overal bij kan zijn, dat heb ik ook aangegeven bij de organisatie.”

Sneijder sprak onlangs ook met de KNVB over het volgen van zijn trainerscursus. De voetbalbond zegde toe dat de recordinternational een verkorte versie van de cursus gaat volgen, maar de precieze invulling is nog niet bepaald. “Dat hangt ook af van de vraag hoe lang ik nog doorga”’, aldus Sneijder. “Mei dit jaar komt sowieso te vroeg, maar die papieren wil ik hoe dan ook halen. Of ik ook echt trainer wordt, is weer een andere vraag. Misschien past een rol als ambassadeur, meer aan de zijlijn van het voetbal, me ook wel.”

Tijdens een eerder bezoek aan Doha liet Sneijder al doorschemeren dat hij ook bij het WK van 2022 in Qatar betrokken wil zijn. Dat zou in een vergelijkbare rol kunnen zijn als bij het komende EK, maar ook vanuit een rol bij de KNVB. “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar dat ga ik de komende tijd rustig bekijken. Nee, ik sluit ook niet uit dat ik in 2022 nog voetbal. Het bevalt me nog goed, en je kunt hier prima oud worden als voetballer.”