Selectie van Portugal voor het EK is bekend

Portugal selectie EK Voetbal 2012 Terwijl Bert van Marwijk een beetje een circus maakt van zijn selectieproces, door eerst 36 mannen op een lijst te zetten en dan geleidelijk te snoeien tot er een Oranje boom overblijft van 23 voetballers, heeft Portugal al op 15 mei de selectie gepubliceerd.

Dat is interessant nieuws voor onze bondscoach. Portugal is tenslotte een van de drie tegenstanders in de groepsfase van het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. Op zondag 17 juni 20.45 spelen beide landen hun tweede groepsduel, te Charkov.

De Portugese selectie:

Doel:

  • Rui Patrício (Sporting Lissabon), Eduardo (Benfica), Beto (CFR Cluj).

Verdediging:

  • João Pereira (Sporting Lissabon), Miguel Lopes (Sporting Braga), Pepe (Real Madrid), Bruno Alves (Zenit Sint-Petersburg), Rolando (FC Porto), Ricardo Costa (Valencia), Fábio Coentrão (Real Madrid).

Middenveld:

  • João Moutinho (Porto), Raúl Meireles (Chelsea), Carlos Martins (Granada), Miguel Veloso (Genoa), Rúben Micael (Real Zaragoza), Custódio (Sporting Braga).

Aanval:

  • Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United), Ricardo Quaresma (Besiktas), Silvestre Varela (Porto), Hugo Almeida (Besiktas), Hélder Postiga (Real Zaragoza), Nélson Oliveira (Benfica).

Enkele prominente spelers ontbreken, waaronder Ricardo Carvalho (Real Madrid) en José Bosingwa (Chelsea). Carvalho werd dit jaar landskampioen van Spanje en Bosingwa staat met zijn club in de finale van de Champions League. Niet de minsten dus, maar bondscoach Paul Bento maakte al langer geen gebruik meer van het duo. Daarnaast zijn de veteranen Nuno Gomes en Hugo Viana buiten de boot gevallen.

Nuno Gomes scoorde op het EK van 2000, 2004 en ook dat van 2008. Komende zomer wordt hij 36 jaar en het beste is er nu wel van af. Een verrassing is de selectie van de 20-jarige Nelson Oliveira. Hij heeft pas tien minuten gespeeld voor het Portugese elftal en zit bij zijn club Benfica vooral op de bank.

Het doel van Bento is het behalen van de kwartfinale. Dat is al lastig zat, want: `Er is een reële kans dat de toernooiwinnaar uit onze groep komt`, aldus de bondscoach. Hij vindt het ook hoog tijd worden dat er wat druk van de schouders van sterspeler Cristiano Ronaldo wordt genomen. “Hij kan niet alle problemen van het team oplossen.”

9 juni 20.45 uur Duitsland – Portugal

De quoteringen van Bwin :

26 mei 2012
Nederland – Bulgarije