Selectie bekend van alle landen voor het EK 2012

Domenico Criscito niet in selectie ItaliëDe voetbalbond UEFA heeft van de zestien bondscoaches die een land leiden tijdens het Europees kampioenschap, een lijst ontvangen met daarop 23 spelers. Per land mogen drie keepers en twintig veldspelers worden geselecteerd.Enkele bondscoaches werden gedwongen om last minute wijzigingen aan te brengen. Italië heeft alweer last een omkoopschandaal, wat overigens ook zo was aan de vooravond van het WK 2006, dat wel werd gewonnen door het land. De verdediger Domenico Criscito is een van de verdachten van match fixing en omkoping. Hangende het onderzoek is hij uit de selectie gezet.

Zestien landen met dus 23 spelers per land, dat komt neer op 368 voetballers in totaal. Maar waar verdienen al die spelers hun brood? Bayern Munchen blijkt de grootste leverancier van EK-spelers te zijn. Meer dan een elftal voetballers, namelijk dertien, staan onder contract bij de Duitse Rekordmeister. Arjen Robben is er één van hen. Real Madrid zal met angst en beven toezien hoe elf van zijn spelers optreden tijdens het EK. Want voor clubs is zo`n landentoernooi eigenlijk een gruwel. Het kan alleen maar blessures, vermoeidheid of verzadiging opleveren, terwijl de duurbetaalde vedetten ondertussen wel op de loonlijst staan bij Real.

Dynamo Kiev staat derde met tien spelers. Die opvallende score is al wat begrijpelijker als blijkt dat van de 23 spelers van Oekraïne er 21 in eigen land spelen. Een groot deel daarvan is eigendom van Dynamo Kiev. Overigens komen alle 23 voetballers van Engeland uit in de binnenlandse Premier League. Van de 23 Russen spelen er 21 in eigen land en de Italianen maken hun reputatie van moederskindjes ook waar, want van hen spelen er twintig dichtbij hun mama.

De Ierse spelers bevinden zich weer aan het andere uiterste, want niemand speelt in de Ierse competitie. Die is allicht ook te zwak voor spelers die willen schitteren op een EK. Het overgrote deel van de Ieren speelt in Engeland. Sowieso zijn de Engelse competities de hofleverancier van het EK. Van de 368 individuele deelnemers zijn er 79 verbonden aan een Engelse club. Duitsland volgt met 48 en Spanje is derde met 33. Nederland staat negende met zestien deelnemers.

De oefenwedstrijden voor Oranje: