Rookvrij EK 2012

Rookvrij EK 2012De UEFA heeft afgelopen donderdag bekend gemaakt dat het EK van 2012 in Polen en Oekraïne volledig rookvrij wordt. In alle stadions en de nabije omgeving zal het verboden worden om te roken. Ook is het niet toegestaan om tabak te verkopen in de nabije omgeving van de stadions. Ook het maken van reclame voor tabaksartikelen is verboden.

“Een tabakvrij EK 2012 draait om het tonen van respect voor de gezondheid van de toeschouwers en iedereen die zich bij het toernooi betrokken voelt”, zegt UEFA-voorzitter Michel Platini. De voetbalbond heeft samen met de wereldgezondheidsorganisatie WHO nieuwe richtlijnen opgesteld voor een rookvrij EK.

“We hanteren een hoge standaard op het vlak van gezondheid, veiligheid en comfort. Voor tabak is daarbij geen plaats”, zegt Platini.

Roken in Polen en Oekraïne

In Polen geldt al een rookverbod zoals we dat in Nederland ook kennen. Er mag niet gerookt worden in Horeca en openbare gelegenheden. In Polen rookt een derde van de mannen en een op de vijf vrouwen, volgens officiële gegevens.

In de Oekraïne rookt ongeveer 40% van de bevolking (er zijn geen officiële cijfers bekend). De Oekraine kent geen enkele vorm van rookverbod, overal mag nog worden opgestoken. Het zal dus nog lastig worden om het verbod te handhaven.

Unibet Live Wedden EK Voetbal 2012