Oranje toppers zijn fit voor het EK

Van persie beste speler in EngelandOver iets meer dan een maand is het dan eindelijk zo ver: het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Terwijl in de gastlanden de laatste handen worden gelegd aan de faciliteiten, zijn de deelnemende landen vooral druk met het rondmaken van de selectie. Ook Bert van Marwijk zal ongetwijfeld veel aan het puzzelen zijn. Steeds meer van zijn topspelers schieten de laatste tijd met scherp.

Zo blijft de bondscoach in de spitspositie een groot probleem hebben. Waar Robin van Persie volgens velen niet in het 4-2-3-1 systeem van Oranje zou passen, is het natuurlijk vreemd om een speler die in Engeland tot ‘Player of the Year’ wordt uitgeroepen niet op te stellen. Daarnaast is in de laatste weken ook aangetoond dat Klaas-Jan Huntelaar, topscoorder in de Bundesliga, vooral zijn doelpunten meepikt tegen de minder sterke ploegen. Of Van Marwijk dit feit mee zal nemen in zijn uiteindelijke beslissing valt nog te betwijfelen, maar het is in ieder geval de vraag of Huntelaar tegen de grote landen als Duitsland en Spanje van grote waarde kan zijn voor Nederland.

Ook voor de drie posities achter de spits is het dringen geblazen. Flankenspeler Arjen Robben liet in de afgelopen weken tegen Real Madrid zien weer bijna op zijn topniveau te zitten. Daarnaast was ook Wesley Sneijder weer van onschatbare waarde voor ‘zijn’ Internazionale. Zo maakt hij in zijn rentree wedstrijd tegen Udinese liefst twee doelpunten.

Wie een beetje uit de boot lijkt te vallen is Dirk Kuijt. De vleugelaanvaller komt weinig aan spelen toe bij Liverpool FC en wanneer de Katwijker binnen de lijnen staat maakt hij geen denderende indruk. Van Marwijk zal de oud Feyenoord-speler ongetwijfeld mee nemen naar het EK 2012, maar of Kuijt ook veel speelminuten gaat maken is nog maar de vraag.

Aan de andere kant is er ook een speler die heeft gezegd niet perse naar het EK te hoeven. In een interview met de NOS gaf Theo Janssen aan niet naar het Europees Kampioenschap te willen. ‘’Ik ga naar Frankrijk, op vakantie met de familie. Nee, Oekraïne en Polen gaan het voor mij niet worden.’’ aldus de middenvelder van Ajax.

De afwezigheid van Janssen zal echter het luxeprobleem van Van Marwijk een beetje verkleinen. De bondscoach zal namelijk genoeg hoofdpijnpunten over houden bij het rondmaken van zijn selectie.