Oranje naar Auschwitz? Nein!

Nederlands Elftal Khalid BoulahrouzWat gebeurt er als je 23 spelers plus een zwik trainers, fysiotherapeuten en andere mannen in één hotel stopt? Dan gaan ze zich vervelen. Dus, zo dacht bondscoach Bert van Marwijk, dan gaan we op schoolreisje. Maar wat is er te doen in de Poolse stad Krakau waar Oranje tijdens het Europees Kampioenschap 2012 zal verblijven? Misschien is er een verloederde filmzaal waarin Jaws nog draait, wellicht is er een restaurant met lauwwarme bietensoep.

Van Marwijk besloot toen maar om een excursie te plannen naar Auschwitz. Niet voor het plaatselijke voetbalteam of de mooie stranden, want die zijn daar allemaal niet. Het enige wat Auschwitz te bieden heeft zijn sporen van dood en verderf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in Auschwitz immers een groot concentratiekamp gevestigd van de Duitse nazi`s. Meer dan 1 miljoen joden werden in de jaren 1940 – 1945 aldaar om het leven gebracht. Gezellig, Bert!

De bondscoach valt te prijzen om zijn historisch besef. Voetballers leven in een plastic wereld, waarin discussies over de nieuwe kleur van de drie ton kostende sportwagen wat vaker voor zullen komen dan gesprekken over WOII. Maar moet dat nou echt tijdens het EK? Is Van Marwijk vergeten wat zijn voorganger Marco van Basten overkwam in 2008, tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland?

Oranje begon fabuleus aan het toernooi. Italië, Frankrijk en Roemenië werden in de groepsfase verslagen. Sneijder en Robben scoorden prachtige goals. Rusland wachtte in de kwart finale. Geen tegenstander uit de zwaarste categorie, want de Russen waren tien dagen eerder nog met 4-1 afgedroogd door Spanje.

Eerder in de week was de dochter van verdediger Khalid Boulahrouz te vroeg geboren en spijtig genoeg overleden. Oranje trad daarom tegen Rusland aan met en zwarte rouwband om de bovenarm geklemd. Sympathiek gebaar, maar funest voor de stemming en strijdlust. Topsporters moeten denken onoverwinnelijk te zijn. Gedachtes over dood, neergang, mislukking, drama, trauma en vergankelijkheid mogen de hersenen niet enteren. Alleen het heden telt. Die zwarte band werd een zwart gat. Weg was de sprankeling uit de groepsfase, zo het zwarte gat in.

En daarom moeten de spelers van Oranje niet tijdens het EK naar Auschwitz. Na het toernooi is het prima, maar in de komende drie maanden moeten ze denken dat er niets anders in de wereld bestaat dan voetbal.