Oranje moet trainen in Charkov

Oranje suportersGemiste kans. Dat geldt niet alleen voor de bijna dertig keer dat Oranje tegen Denemarken een doelpoging deed. Het geldt ook voor het besluit om te trainen in Krakau, Polen. Het Nederlands elftal speelt zijn drie groepswedstrijden 1.200 kilometer verderop in Charkov, Oekraïne. Daardoor moeten de speler telkens rondom de wedstrijden zich twee uur in een vliegtuig proppen.Ten eerste levert dat logistieke problemen op. Zaterdag, na de wedstrijd tegen Denemarken, toen iedereen al chagrijnig en gedesillusioneerd was door de nederlaag, werd er ook nog eens één uur vertraging opgelopen. Een ander vliegtuig moest een noodlanding maken en daardoor kon het vliegtuig van Oranje niet opstijgen.

Ten tweede zorgt het voor vermoeidheid. De tijd die in het vliegtuig wordt doorgebracht, kan beter worden gespendeerd aan slapen, massages, trainen en simpelweg uitrusten. Ten derde blijft Charkov nu een onbekende omgeving voor Oranje. De drie confrontaties blijven aanvoelen als uitwedstrijd. De grasmat in het voetbalstadion wordt alleen vlak voor de wedstrijd verkend. Bert van Marwijk constateerde voor het treffen met Denemarken dat het gras te hoog was. Daardoor rolt de bal niet lekker door, terwijl dat juist nodig is voor het positiespel van Nederland. Dat had de bondscoach eerder kunnen ontdekken door dagelijks in Charkov te trainen.

Ten vierde is er een groot verschil in temperatuur tussen Krakau en Charkov. In de speelstad loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden, terwijl het in Krakau met 15 graden tamelijk fris is. Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen legt uit wat het gevolg is: “Om je volledig aan de warmte te kunnen aanpassen, moet je er zeker vijf tot zeven dagen in verblijven. Met een of twee dagen red je dat zeker niet. Je bent veel eerder uitgeput en loopt veel eerder tegen je grenzen aan.”

Fitnesscoach Raymond Verheijen, momenteel assistent bondscoach van Rusland, vindt ook dat de Nederlandsers een slappe indruk maakten. “Fysiek was het met Oranje zelfs slechter gesteld dan twee jaar geleden bij het WK.” De warmte gaf de spelers kennelijk een te grote klap. In de tweede helft vielen er grote gaten tussen het aanvallende en het verdedigende blok. Niemand kon het nog belopen. Vloeiende aanvallen waren er in de tweede helft nog amper, des te meer onzuivere afstandsschoten.

“Het was erg benauwd”, zei Van Marwijk zaterdagavond. Met een trainingskamp in Charkov had Oranje daar al beter aan kunnen wennen.

Nederland – Duitsland vanavond om 20.45 uur