Nederlandse voetballers solliciteren bij de bondscoach

Anita in het Nederlands ELftalOver vijf weken gaat de bal rollen in Polen, want dan begint het Europees Kampioenschap 2012. Tot die tijd komt het Nederlands elftal nog vier keer in actie tijdens oefenduels en vriendschappelijke interlands.

Een prima moment voor bondscoach Bert van Marwijk om zijn selectie voor het EK te bepalen. Vooral in defensief opzicht is het nog lang niet zeker wie aan de aftrap staat op zaterdag 9 juni, als om 18.00 uur `s avonds Denemarken tegenover Oranje verschijnt.

Nu is ook het moment aangebroken voor voetballers die zich zorgen maken over hun selectie, om de pers op te zoeken en zichzelf op de borst te trommelen. Of juist om zichzelf nederig en klein te maken, omdat ze natuurlijk niet de indruk willen wekken dat ze de bondscoach een achterlijke zak vinden omdat ze nog niet zijn geselecteerd. Ajacieden Siem de Jong en Vurnon Anita hanteren die laatste tactiek.

Anita verwacht niet dat Van Marwijk hem oproept om de geblesseerde PSV`er Erik Pieters te vervangen als linksback. “Ik denk dat dit niet nodig is, omdat ik bij Ajax op het middenveld sta. Als meneer Van Marwijk een beroep op me doet, zal het weer even wennen zijn.” En dat klonk natuurlijk iets te gereserveerd, dus voor de zekerheid laat Anita meneer Van Marwijk ook weten dat hij “in het verleden heb bewezen dat het een omschakeling is die ik kan maken”.

Siem de Jong praat zichzelf lekker in de put: “De bondscoach zal me meer als middenvelder zien dan spits. En dat is de best bezette linie van het Nederlands elftal. Ik hoop me zo goed te ontwikkelen dat ik op weg naar het WK 2014 in beeld kom”. Geen best sollicitatiepraatje, Siem!

Vergeet niet dat Van Marwijk zijn grootste succes als clubtrainer bereikte bij Feyenoord. Daar hoort een stoere mentaliteit bij en de taal van de haven. Taal zoals verdediger Ron Vlaar bezigt. De verdediger van Feyenoord meldt: “Of ik aan het Nederlands elftal denk? Ik ben heel bewust met Oranje bezig. Ik wil mee naar het EK, daar ga ik alles aan doen. Daar moet alles voor wijken.”

Adam Maher van AZ heeft geen trek in bespiegelingen over zijn kansen omgeroepen te worden voor het Nederlands elftal. Speelt hij komende zomer op het EK? “Dat zou zo maar kunnen”, is zijn nonchalante antwoord.