Nations League gaat meetellen voor kwalificaties EK 2020

Nations League gaat meetellen voor kwalificaties EK 2020

De Nations League is een feit. Al langer werd er over gesproken dat deze nieuwe landencompetitie waar 55 landen aan meedoen, niet alleen een eigen kampioenschap moest zijn, maar ook de functie van kwalificatietoernooi voor het EK moest krijgen. Dit werd eerder deze week bevestigd door de Uefa.

De Nations League wordt een gelaagde competitie waarin de 55 deelnemende landen naar prestaties worden ingedeeld – eigenlijk een beetje zoals het ook in elke Nationale competitie gaat waarin je eredivisies, eersteklas, tweedeklas etc. hebt. Er komen vier ‘leagues’, A, B, C en D, waarover de 55 landen verdeeld worden naar sterkte, volgens de Uefa-ranglijst. Net als in de nationale competitie, kunnen landen promoveren of degraderen.

Vervanging voor vriendschappelijke wedstrijden

Omdat de Nations League een extra competitie op de toch al drukke voetbalkalender zal zijn, zal de Nations League de meeste vriendschappelijke wedstrijden gaan vervangen. Dat is jammer, want zo krijgen coaches minder ruimte om te experimenteren met nieuw talent en opstellingen omdat iedere wedstrijd nu zo’n beetje telt is en er weinig speelruimte op de kalender overblijft voor nog meer. Ook gaan de resultaten deels meebepalen welke landen zich plaatsen voor het EK. Gezien de Nations League-competitie al op 6 september 2018 begint, zal ook de eerste editie al meteen van belang zijn voor plaatsing op het EK.

Alle 55 bij de Uefa aangesloten voetbalbonden doen mee, dus evenveel landen, die in leagues worden verdeeld en de leagues weer in groepen. De loting voor de wedstrijden wordt nog bekendgemaakt en de wedstrijden, uit en thuis, worden tussen september en november 2018 gespeeld. Afhankelijk van de groepsgrootte, worden er vier of zes wedstrijden gespeeld.

Opzet Nations League

De teams worden in vier poules verdeeld, A, B, C en D. In welke groep een land speelt, wordt bepaald door de positie die de landen hebben op de Uefa Landencoëfficiëntenranglijst op het moment dat de Europese kwalificaties voor het WK in 2018 FIFA zijn gespeeld. De play-offs tellen dan weer niet mee.

League A bestaat uit de beste 12 teams en bestaat uit vier groepen van 3 teams. De vier groepswinnaar kwalificeren zich voor de Uefa Nations League Finales die in juni 2019 worden gespeeld. Deze finales bestaan uit twee halve finales, een wedstrijd om te bepalen wie derde wordt en de finale zelf. Deze zullen in één van de vier landen van de finalisten worden gespeeld, de Uefa wijst in december 2018 een gastland aan.

League B bestaat ook uit 12 teams die iets minder sterk zijn, en en bestaat ook uit vier groepen van 3 teams. De winnaar promoveert en de verliezer degradeert.

League C bevat de daaropvolgende 15 teams, een groep met 3 teams en drie groepen met 4 teams. De winnaar promoveert en de verliezer degradeert.

League D is een beetje het afvoerputje en bevat de 16 minste teams, verdeeld in vier groepen van 4 teams. De winnaar promoveert.

Geen extreme degradatie

Eén voordeel, een land kan nooit verder degraderen dan League D. Maar in één keer een grote sprong maken van League D naar A kan ook niet, zelfs al zou een land door een soort wonder opeens beter spelen dan alle landen in Groep A. Ook als een A-land opeens helemaal instort en geen bal meer raakt (een beetje wat met Oranje is gebeurd) kan het dus alleen maar degraderen naar groep B, terwijl zo’n nationaal team qua prestaties eigenlijk in D zou thuishoren.

Uefa maakte ook bekend dat de uitslagen in de Nations League invloed hebben op de plaatsing voor het EK Voetbal in 2020. Daaraan doen 24 landen mee die zich plaatsen voor het eindtoernooi. Er worden gewone kwalificaties gespeeld waarbij landen in toen groepen worden verdeeld. De beste twee plaatsen zich automatisch voor het eindtoernooi, dus twintig landen in totaal. De andere vier kwalificeren zich via de Nations League.

Die vier plaatsen worden volgens Uefa toegekend via Europese kwalificatie play-offs. De 16 Uefa Nations League groepswinnaars, ofwel de vier besten van elk van de vier divisies binnen een league, spelen tegen elkaar. Er komen halve finales (uit en thuis) en een finale per league, en de vier winnaars plaatsen zich voor het Europees kampioenschap voetbal in 2020. Als een and zich al heeft geplaatst via de ‘gewone’ kwalificaties, mag het team dat daaronder is geëindigd meedoen. Als er binnen een league niet vier teams zijn, wordt er gekeken naar de Uefa Nations League-ranglijst en mag het team dat het beste ervoor staat die plek innemen.

Europees voetbal spannender

Deze nieuwe opzet moet het Europees voetbal spannender maken. Sterke landen spelen tegen andere sterke landen, wat op zich eerlijke is, maar Groep A zal dus wel de meeste aandacht krijgen. Wel is het zo dat met deze nieuwe opzet van de Nations League ook een aantal landen een kans krijgt mee te doen aan een EK dat het anders nooit zou krijgen en zich mag bewijzen op een groot toernooi, omdat er ook een land uit groep C en D mee mag doen. Of de Nations League echt een succes wordt, weten we pas over een aantal jaar.