Marco van Basten basht Oranje

Marco van Basten basht OranjeIn 1988 leidde hij met zijn majestueuze volley Oranje naar de Europese titel. Anno 2012 leidt hij het Nederlands elftal verbaal naar de slachtbank. Marco van Basten, de wereldwijd geliefde aanvaller van weleer, vindt dat er weinig deugt aan het huidige Nederland.  De voormalige spits van Ajax en AC Milan spuwt zijn gal voor tv-zender SBS6 en liep ook lekker leeg in het Duitse voetbalmagazine Kicker. “Ik ben geen profeet, maar ik vrees een beetje dat Nederland over zijn hoogtepunt heen is”, begint Van Basten nog voorzichtig aan zijn kritische rede.

Daarna maakt hij een feitelijke constatering: “Maar nu hopen de problemen zich op; veel blessures en veel spelers zijn niet in topvorm.” En daarna volgt een individuele aanval: “Sneijder heeft niet zijn beste seizoen gespeeld, Mark van Bommel had problemen, Joris Mathijsen is aangeslagen, Dirk Kuijt speelde nauwelijks bij Liverpool”. En hij rondt het af met een sneer naar bondscoach Bert van Marwijk: “Wie van voetbal houdt, neemt Van der Vaart. Wie op het resultaat speelt, kiest voor Nigel de Jong”. Daarmee implicerend dat Van Marwijk een voetbalhatende, ranzige resultaatcoach is.

Van Basten was op het WK van 2006 en het EK van 2008 de bondscoach. Hij krijgt bijval van een andere voormalige bondscoach, te weten Berti Vogts die in de jaren 90 de Nationalmannschaft leidde. “De verdedigers van Oranje zijn te langzaam. Als Duitsland een hoog tempo hanteert, zullen wij geen problemen hebben om Nederland te verslaan. Duitsland is voor mij topfavoriet, de Duitse ploeg speelt het mooiste en beste voetbal in Europa.” En Thomas Strunz, die in 1996 met Duitsland het EK in Engeland won met een van de minst memorabele kampioensploegen ooit, zegt: “Bij Nederland ben ik er lang niet meer zeker van dat ze de groepsfase overleven. Let op Denemarken in groep B. Die ploeg tip ik naast Duitsland als één van de ploegen in de kwartfinale.”

Zelfs de KNVB lijkt niet meer in de titel te geloven. De voetbalbond heeft Van Marwijk een officiële opdracht gegeven. Wat is de opdracht? De titel winnen? Duitsland bestormen met een Blitzkrieg van doelpunten? Portugal elf rode kaarten aansmeren? Nee, de KNVB is al tevreden met een halve finale.

Wedden op Nederland – Denemarken 9 juni om 18.00 uur
Meer Wedden op het EK