Lente in het Oranje kamp

Kevin Strootman Nederlands ElftalNa een paar bange, koude, donkere maanden is de lente aangebroken. Ook voor Oranje. Nu de zomertijd is ingegaan en het Europees Kampioenschap voetbal in zicht komt, is het tijd voor optimisme. In de winter hadden fans van Oranje genoeg redenen om te twijfelen over de kracht van het Nederlands elftal. 

Het rijtje is inmiddels bekend: zwakke resultaten tegen Zwitserland en Zweden, een kansloze nederlaag tegen buurland Duitsland, dragende spelers die bij hun club geen basisplek meer hadden, opnieuw blessureperikelen bij Robben en een wederom mislukte poging van Nederlandse clubs om de tweede ronde van de Champions League te bereiken.

Maken we nu, eind maart, de balans op, dan blijkt dat de verbeteringen schuchter de kop opsteken, net als de krokussen en narcissen dat eerder deze maand deden op grasveldjes. Arjen Robben schittert weer bij Bayern Munchen. Van Persie en Huntelaar zijn topscorers in Engeland en Duitsland. Nederland versloeg Engeland in eigen huis. Op de FIFA ranking volgde een stijging van drie naar twee. De trainer van Inter Milan is ontslagen, zodat Wesley Sneijder mag hopen op een schone lei en succesvolle doorstart. Philip Cocu en Ernest Faber, beide assistent van bondscoach van Bert van Marwijk, zijn aan de slag gegaan bij PSV. Ze blijven ook aan Oranje verbonden. Zo zal het tweetal de komende weken enorm veel indrukken en inzichten verwerven, die van pas komen op het eindtoernooi.

Dus, kan Nederland vol vertrouwen uitkijken naar de groepsduels met Denemarken, Portugal en Duitsland? Dat ook weer niet, want zo snel als de vooruitzichten zijn verbeterd voor Oranje, zo plots kan de balans ook weer omslaan. Verdediger Johnny Heitinga (Everton) legt de vinger op de zere plek: “Hopelijk is iedereen fit en kunnen we in dezelfde samenstelling spelen als tegen Engeland. Kuyt, Robben, Sneijder en Van Persie moeten in topvorm zijn, dan weten de andere zeven precies wat ze moeten doen.”

Middenvelder Kevin Strootman ( PSV) wijst evenals Heitinga op de smalle basis van Oranje. “Duitsland en Spanje beschikken over twintig spelers met een soortgelijk niveau. Dat is bij ons niet het geval. We hebben vijf of zes topspelers. Bijvoorbeeld Sneijder, Van der Vaart, Van Persie, Robben, Van Bommel en Huntelaar. De rest is niet van wereldklasse of zal dat ook nooit worden. We moeten onszelf niet voor de gek houden. Verliezen we drie van deze spelers, dan dalen we gelijk een niveau.”