Krijgt Amsterdam de openingswedstrijd van het EK voetbal 2020?

Krijgt Amsterdam de openingswedstrijd van het EK voetbal 2020?

Op 7 december aanstaande beslist de UEFA welke stad de eer krijgt om de openingswedstrijd van het EK in 2020 te organiseren. Hiervoor zijn behalve Amsterdam, ook, Glasgow, Sint-Petersburg, Rome en Brussel in de running. Ook zal dan beslist worden of Brussel überhaupt nog in aanmerking komt als speelstad na alle onduidelijkheid over het nieuw te bouwen Eurostadion.

UEFA op zoek naar plan B oepeningswedstrijd

Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA had eigenlijk gepland om de openingswedstrijd in Brussel te spelen. Maar doordat nog steeds niet duidelijk is of daar überhaupt een stadion zal staan over drie jaar, heeft de UEFA besloten dat er een plan B moet zijn voor de openingswedstrijd.

Vanwege het 60-jarige bestaan van de UEFA in 2020, is er besloten om voor één keer niet één gastland of regio te kiezen, maar het toernooi te verdelen over dertien speelsteden binnen Europa. De precieze verdeling van wedstrijden is al bekend, maar Brussel komt mogelijk te vervallen als gaststad. De Uefa zal in dezelfde vergadering op 7 december ook beslissen of Brussel nog speelstad kan zijn, of dat wordt uitgeweken naar het Principality Stadium in Wales of de Friends Arena in Stockholm. De plaats waar de halve finales en de finale zelf worden gespeeld, is wel al langer bekend: de Uefa heeft ervoor gekozen om deze in de het Londense Wembley-stadion te spelen.

Johan Cruijff Arena mogelijk toneel van de openingswedstrijd EK 2020

De kans bestaat dus dan Amsterdam in plaats van Brussel gaststad wordt voor de aftrap van het EK voetbal 2020. De Johan Cruyff Arena zou dan de openingswedstrijd van het UEFA EURO 2020 mogen organiseren. Het stadion was al zeker van een achtste finale en drie groepswedstrijden, en zal in de aanloop naar het EK voor zo’n 50 miljoen euro worden verbouwd. Behalve de Amsterdam Arena, maken ook Hampden Park in Glasgow, het Olympisch Stadion in Rome en het Krestovsky Stadion in Sint-Petersburg kans om de grote opening van het EK binnen te halen.

Dat laatste stadion, het Krestovsky, maakt een hele goede kans omdat het eerder dit jaar de openingswedstrijd en de finale van de Confederations Cup organiseerde. Tijdens het WK van komend jaar worden er zeven wedstrijden gespeeld, waaronder een halve finale en de wedstrijd om de derde plaats. Bovendien is het een groot stadion dat plek biedt aan 68.000 voetbalfans.

De Russische Voetbalbond lobbyt heel hard om de wedstrijd binnen te halen, maar er kan nog roet door het eten gegooid worden doordat twee dagen eerder het Internationale Olympische Committee een besluit zal nemen over de Russische deelname aan de Olympische Winterspelen in 2018 die in de Ziuid-Koreaanse stad Pyeongchang plaatsvinden. Rusland wordt kan geschorst vanwege het dopingschandaal tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014.

Opening en finales in Groot Britanië iets teveel van het goede

Hampden Park in Glasgow is het nationale Stadion van Schotland en heeft momenteel een capaciteit van 51.866 toeschouwers. In het verleden zijn er finales van o.a. het EK en de Champions League gespeeld. De Uefa heeft goede ervaringen met het stadion. Maar dat de opening en de finales op de Britse Eilanden plaatsvinden, is misschien wat veel van het goede tijdens een WK dat door heel Europa verspreid wordt gespeeld.

Het Olympisch Stadion in Rome maakt een hele goede kans. Het is een enorm stadion inclusief atletiekbaan – wat een voordeel is bij een openingsceremonie- en het biedt 72.700 zitplaatsen. In 1990 werd het voor het laatst grondig verbouwd en door de jaren heen zijn er verschillende finales van de Europa Cup en de Champions League gespeeld, evenals de finale van het WK in 1990.