Italiaanse bondscoach Ventura verlengt en wil EK in 2020 winnen

Italiaanse bondscoach Ventura verlengt en wil EK in 2020 winnen

EK voetbal 2020. De bondscoach van Italië, Giampiero Ventura, heeft een nieuw contract gekregen dat tot 2020 loopt. Ventura won tot nu toe zeven van zijn tien wedstrijden, met gelijkspel tegen Spanje en Duitsland en slechts één verlies tegen Frankrijk. Hij is er dan ook van overtuigd dat Italië “de hoofdrolspeler zal zijn op het wereldkampioenschap en tot de favorieten zal behoren op het EK”.

De 69-jarige Ventura trad vorig jaar juni aan nadat de vorige bondscoach, Antonio Conte, naar Engeland vetrok om trainer te worden bij Chelsea. De voormalige voorzitter van Torino kreeg toen een tweejarig contract als oefenmeester van de Azzuri. Het besluit het contract nu alvast te verlengen, komt in de aanloop naar de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd op 2 september tegen Spanje, het land waarmee de Italianen op dit moment de koppositie delen in hun groep G.

Verrassing WK en favoriet EK

“Onze drie doelen zijn nu om ons te plaatsen voor het WK, de verrassing te worden van het WK én om een van de favorieten te zijn voor het EK,” zei Ventura afgelopen woensdag na de bekendmaking van zijn nieuwe contract. Hij gaf aan dat hij de verlenging vooral ziet als een teken dat hij en de Italiaanse voetbalbond nog steeds op dezelfde lijn zitten sinds het begin van het avontuur, nu negen maanden geleden, en dat hij het vooral ziet als een aanmoediging om door te gaan op dezelfde weg.

“Dit contract gaat niet zozeer over wat we tot nu toe allemaal hebben bereikt, maar meer over wat we van plan zijn samen te doen. We zijn een generationele en culturele revolutie begonnen,” aldus Ventura, die grote veranderingen binnen de Azzuri heeft moeten doorvoeren om het team dat vier keer wereldkampioen werd te verjongen. Carlo Tevecchio, de voorzitten van de Italiaanse voetbalbond FIGC sprak dan ook zijn lof uit voor de aanpak van Ventura gedurende het afgelopen jaar om de verouderende ploeg te verjongen. “Hij heeft ook een technisch programma opgezet speciaal voor opkomende jonge spelers,” voegde Tevecchio daar aan toe. Ook dat is een belangrijke reden dat de Italiaanse bond door wil met Ventura.

“Spanje is het moeilijkste team om tegen te spelen”

“Er was geen noodzaak om nu te verlengen met oog op samen verder kunnen. Voor de wedstrijd tegen Spanje maakt het allemaal geen enkel verschil, maar het zou kunnen helpen bij het opbouwen van het vertrouwen dat we op de goede weg zitten. We zitten in dezelfde groep ingedeeld als Spanje, waarvan ik denk dat het het moeilijkste team is om tegen te spelen. Als we samen met Spanje de groep aanvoeren, betekent dit dat we het goed hebben gedaan. We kunnen hier het woord ‘planning’ gebruiken en het ook echt menen”, zei Ventura. “We gaan onze stinkende best doen op Spaanse bodem, maar als het niet lukt, dan is het duidelijk dat we het via een play-off moeten doen,” aldus Ventura.

Italië staat momenteel twaalfde op de wereldvoetbalranglijst van de FIFA en tweede in Groep G voor kwalificatie voor het WK in 2018. Het team staat daarin dus op gelijke voet met Spanje, maar omdat Spanje één doelpunt meer scoorde, staan de Azzuri voorlopig op de tweede plaats. In hun eerdere ontmoeting met Spanje, speelde Italië gelijk met 1-1. Als ze op 2 september winnen in Madrid, kunnen ze zich direct plaatsen voor Rusland 2018. Alléén de uiteindelijke groepswinnaar in Groep G plaatst zich direct voor het WK dat komend jaar wordt gespeeld. Voor het EK in 2020 heeft Ventura nu alle tijd om zich daar met een verjongde ploeg perfect op voor te bereiden.