Hoe vaak moet Huntelaar nog scoren?

Huntelaar tweede spitsMet profvoetballers hoeven we totaal geen medelijden te hebben. Ze voeren honderd keer meer minder uit dan pakweg schoonmakers en mijnwerkers maar krijgen wel honderd keer meer betaald. Moeten ze twee keer per week spelen, dan lopen ze mekkerend en trekkebenend over het veld. Geeft iemand in de krant of op de televisie eens commentaar, dan verklaren ze gelijk de oorlog aan het medium. Voetballers zijn vervelende ventjes, dat moet inmiddels voor voetbalhaters en voetbalfans helder zijn.

Maar toch, laten we een klein beetje medelijden hebben met Klaas Jan Huntelaar. Want hoe vaak hij ook scoort, bondscoach Bert van Marwijk blijft hem als tweederangs spits zien. De feiten liegen er niet om. Die zijn zo keihard als de kop van de Engelse verdediger Chris Smalling, die de Hunter vorige week knock out knikkerde. Hij werd topscorer van de reeks kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap.

Acht wedstrijden, twaalf goals. Van Persie maakte in die fase zes goals. De Hunter heeft 51 keer het Oranje shirt gedragen en scoorde daarin 31 keer. Van Persie blijft steken op 25 uit 61. Niet alle 51 keren speelde Huntelaar de volle 90 minuten. Corrigeren we de cijfers voor speelminuten, dan staat Huntelaar op een gemiddelde van één goal per 93 minuten.

Is het dan nog relevant dat Van Persie “een betere voetballer” is, zoals vaak wordt beweerd? Dat is pas van belang als het tot meer goals leidt, hetzij voor Van Persie of voor Oranje als geheel tijdens de wedstrijden waarin Van Persie in de spits speelt. De oplossing ligt voor de hand: Hunter in de spits, snuffelend op zoek naar goaltjes en vaak te vinden in of rond het strafschopgebied. Van Persie daarachter, in een vrijere rol, zwervend van middenveld en zijlijnen naar de goal.

Afgelopen vrijdag bleek uit een peiling van De Telegraaf dat 58% Oranje “geen kandidaat” vindt voor de titel. Deze groep mensen zal vrezen dat Van Persie het weer alleen moet opknappen en niet goed wordt bediend. Precies zoals op het WK 2010. Beste Bert, benut de kwaliteiten die het tweetal wekelijks etaleert bij Arsenal en Schalke. De topscorers van de Engelse en Duitse competitie kunnen, zullen, moeten en horen samen te spelen.

Wedden op EK:

De oefenwedstrijden worden niet serieus genomen door de gokkantoren, want Oranje staat nog steeds op 8,00.