Hoe goed gaat Oranje presteren op het EK

Paniek bij van Bommel en van MarwijkPaniek! Bondscoach Bert van Marwijk en zijn schoonzoon Mark van Bommel hebben waarschijnlijk het artikel van vorige week gelezen: “Waarom Nederland niet het EK Voetbal 2012 wint”. Hun zelfverzekerdheid verdween plots als een leeglopende voetbal. Mooi zo. Ze zijn wakker geschud uit hun Oranje dromen. Nu mogen de bondscoach en de middenvelder van AC Milan oplossingen gaan vinden voor de problemen waar het Nederlandse elftal mee kampt.

Basisplaats Oranjeklanten

Van Bommel constateert dat een groot deel van de voorheen onaantastbare Oranjeklanten geen abonnement meer heeft op een basisplaats bij zijn team. Wesley Sneijder heeft onlangs het vertrouwen verloren van zijn trainer bij Inter Milan. Visserzoon Dirk Kuyt is bij Liverpool weinig meer uit varen gestuurd. Nigel de Jong heeft dit seizoen nog maar acht wedstrijden in de Premier League gespeeld voor Manchester City.

Van Bommel vertelt dat hij met zijn collega`s belt en sms`t en dat ze dan aan elkaar vragen: “Hoe kan dat nou?” Het roulatiesysteem heeft er vast wat mee te maken, aldus Van Bommel. Of is het misschien zo dat te lang is geteerd op de finale van het WK 2010? Dat bewust of onbewust de boog niet meer constant gespannen stond, dat de sleet op het lichaam zit, dat een jongere generatie voetballers de bijna-dertigers verdringt?

Twijfel bondcoach

Ook de normaal onverstoorbare bondscoach wil zich niet meer op de vlakte houden. In een interview met de site van de voetbalbond EUFA erkent hij: “de laatste twee wedstrijden legden onze kwetsbaarheden bloot”. Prima, dat heeft iedereen gezien. De uitslagen (3-2 en 3-0 verlies tegen Zweden en Duitsland) zeggen al genoeg.

Wel opvallend is de conclusie die Bert maakt: “Het is niet zeker dat we Europees kampioen worden.” Wat krijgen we potdorie nou, Bert? Gaan we daarom oranje slingers ophangen, toeters laten exploderen, met tien miljoen mensen tegelijk afstemmen op Studio Sport en honderden uren geklets over voetbal over ons laten uitstorten? Omdat we “niet zeker” winnen? Dat wisten we zelf ook al, maar uitgerekend de bondscoach mag dat niet expliciet melden.

Inzet Oranje

Ryan Babel vol vertrouwenAan de andere kant: liever de twijfel van Bert & Mark dan de zelfoverschatting en naïviteit van voorheen. Ryan Babel, spelend voor de Duitse middenmoter Hoffenheim, heeft al sinds september 2011 niet meer gescoord. Terwijl hij toch echt geen doelman is, maar ooit naam maakte als pijlsnelle vleugelspeler. Wat zegt Babel? Belooft hij bescheiden dat hij keihard gaat trainen en dat de goals en assists van zijn kicksen zullen vliegen en dat hij anders zijn salaris terugstort aan Hoffenheim?

Nee. Babel zegt: “Ik vrees niet dat de zwakke resultaten van Hoffenheim mijn plek bij Oranje zal gaan kosten.” Daar moet hij juist wel voor vrezen! Spelen voor Oranje is een voorrecht, geen recht.

Gokmonitor EK Voetbal 2012

Voortaan wordt bijgehouden hoe de gokwereld denkt over de kansen van Oranje. Momenteel (1 februari 2012) zijn Spanje en Duitsland de favorieten, gevolgd door Nederland met een quotering van 8,00.