Hoe de UEFA Nations League een dubbele kans biedt voor EK 2020 kwalificatie

Hoe de UEFA Nations League een dubbele kans biedt voor EK 2020 kwalificatie

EK voetbal 2020. Het WK van 2020 lijkt nog heel ver weg, maar in september 2018 beginnen de eerste wedstrijden al waarmee landen zich kunnen plaatsen, want dan gaat de UEFA Nations League van start. Dit toernooi wordt volgend jaar voor het eerst gespeeld en het maakt deel uit van de kwalificatiefase voor het EK.

Naast de Nations League zullen er ook gewone kwalificaties worden gespeeld, die volgend jaar in maart van start gaan.

Vier teams met zekerheid deelname EK voetbal 2020

Die vier teams plaatsen zich voor het EK in 2020, waar in totaal vierentwintig landen aan zullen deelnemen. Terwijl de vier overblijvers in de Nations League uitmaken wie van hen de titel zal winnen, kunnen de andere landen alvast van start met de ‘herkansing’ in de reguliere kwalificaties waarin uitgemaakt wordt wie de overige twintig gelukkigen zijn.

In totaal doen er 55 landen mee aan de Nations League. Dat zijn alle landen in Europa maar ook landen en gebiedsdelen als Azerbaijan, Kazachstan, Georgië, de Faroër Eilanden, Gibraltar, Israël, San Marino en Armenië doen mee aan het toernooi en Kosovo doet volgend jaar voor het eerst mee.

Organiserende landen niet automatisch naar hoofdtoernooi

Het is ook voor de eerste keer sinds 1976 dat het organiserende land zich niet automatisch plaatst voor het hoofdtoernooi. Dat kan ook haast niet, want de komende editie van het EK zal verdeeld over vrijwel alle landen van Europa worden gespeeld, omdat het de zestigste verjaardag is van het Europese bekertoernooi voor landen. Op dit moment zijn er dertien landen waar het hoofdtoernooi van het EK 2020 zal worden gespeeld. Eén van die landen is België, maar door de aanhoudende problemen rond de bouw van het nieuwe ‘Eurostadion’, is de kans groot dat het land zich zal moeten terugtrekken. Voor Nederland is de Amsterdam ArenA aangewezen als gaststadion voor groepswedstrijden en een achtste finale.

Wie zich afvraagt hoe de 55 nationale teams van de UEFA Nations Leage worden verdeeld over groepen en of er dan inderdaad 51 teams overblijven – die persoon stelt een goede vraag! Want de Nations League wordt een echte competitie met verschillende mini-leagues en landen kunnen ook nog eens promoveren of degraderen naar een hogere of lagere league. De vraag of dat er niet toe zal leiden dat de meest dominante Europese voetballanden in de toekomst altijd tegen elkaar zullen spelen in de Nations League, is er een die pas in de toekomst beantwoord kan worden.

UEFA Nations League

De 55 landenteams die meedoen aan de Nations League zullen worden verdeeld in 4 “Leagues”: er zullen 12 teams in League A spelen, 12 teams in League B, 15 teams in League C, en 16 teams in League D. Wie in welke groep terecht komt voor de UEFA Nations League 2018–19, wordt er gekeken naar het UEFA nationaal team coëfficiënt dat wordt vastgesteld na de kwalificaties voor het FIFA WK 2018 (de play-off tellen hiervoor niet mee). De beste teams zullen in League A spelen en de minst goede komen in League D terecht. De winnaars uit een league promoveren, en het land onderaan degradeert naar een lagere league.

Elke League wordt verdeeld in vier groepen met drie of vier landen. Er wordt een ‘round robin’ gespeeld zodat elk team vier of zes wedstrijden moet spelen in hun groep. De groepswinnaars spelen vervolgens tegen elkaar in een knock out-fase. Er blijven vier winnaars over die om de titel strijden, plus dat ze hun deelname aan het EK ook meteen hebben veilig gesteld. Maar ze moeten nog wel meedoen aan de kwalificaties! En dat lijkt een beetje vreemd…

Vier gekwalificeerde landen spelen wel normale kwalificaties

Na de Nations League zullen alle 55 landen verder strijden in de normale kwalificaties, ook de vier gelukkige landen die deelname aan het WK al op zak hebben. De 55 landen worden verdeeld in tien groepen, met elk 5 of 6 landen. De vier toppers uit de Nations League komen automatisch in een groep van vijf terecht en hoeven dus iets minder vaak te spelen.

De twee beste teams uit een groep gaan door naar de volgende fase, in totaal dus twintig landen. Als een de vier toppers van de Nations League ook hier weer bij de beste behoort, gaat het team dat derde werd in de groep door naar het EK.