Heb medelijden met Oranje op het EK

Nederlanders steunen EngelandPrevelde Willem van Oranje met zijn laatste adem de woorden “Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk”? Eeuwenlang werd aangenomen dat de vader des vaderlands die uitspraak deed nadat hij werd neergeschoten. De forensisch arts Mat Weststrate acht dat onmogelijk. De kogel verwoeste het hart van de stadhouder. Hij had simpelweg geen tijd meer om nog iets te zeggen.

En hoe zit dat met dat andere Oranje, het Nederlands elftal? Moeten we na de zware loting voor het Europees Kampioenschap 2012 tegen Denemarken, Portugal en Duitsland medelijden hebben met het team en met het arme volk? Elektronicaproducent Sharp vroeg zich dat ook af. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf de mening van talloze Nederlanders gepeild.

Het blijkt dat Nederlanders na de loting minder vertrouwen kregen in een goede afloop van het toernooi. Tussen begin december 2011 en eind februari 2012 nam het vertrouwen af met 19%. In de maand maart werd nog eens 10% van het vertrouwen afgeknabbeld. De 2-3 overwinning in het vriendschappelijke duel met Engeland was kennelijk niet overtuigend. De kritische Oranjevolgers hebben een punt, want Engeland was heftig verzwakt en trad aan zonder Frank Lampard, John Tery en Wayne Rooney. Toch werd met de tweede garnituur twee keer gescoord.

Aan de support zal het niet liggen. De passie voor Oranje is in beide periodes gestegen met 6%. Mocht Nederland overhoeds al snel afscheid moeten nemen van het EK, dan zullen de meeste Nederlanders Engeland omarmen als nieuwe favoriet.

Het onderzoek is ook in andere landen gehouden. Van de Franse respondenten vernoemt 20% zijn huisdier naar een speler van “Les Blues”. Maar een hond moet toch wel heel afzichtelijk zijn, om hem te vernoemen naar Franck Ribery.. En hoeveel pittbulls zullen er in Nederland vernoemd zijn naar Edgar Davids? Van de Tsjechische supporters zou 43% gedurende één maand willen stoppen met alcohol drinken, in ruil voor een titel. Van de Poolse fans is 12% bereid om één jaar lang geen seks te hebben, als in eigen land de Europese titel wordt gewonnen.

Gokmonitor van het Nederlands Elftal

Alweer geen beweging op de markt. De quotering voor een Oranje victorie is wederom 8,00.

Ook op de titel voor Engeland is geen enkele beweging de laatste maand. De notering is 10,00.