Geen vertrouwen in Oranje op EK? Steun Duitsland!

Tocht der tochtenNu Nederland in de ban is van een eventuele Elfstedentocht, de voetbalvelden onbespeelbaar zijn en het groot nieuws is als onze in het buitenland spelende sterren (zoals Dirk Kuyt) eindelijk weer eens scoren, is het tijd geworden om een reserve lievelingsland te kiezen. En je hebt geen lange armen nodig, om buurland Deutschland te omarmen.

Vergeet alle controverse tussen Nederland en Duitsland die in het verleden hebben plaatsgevonden. Zijn ook wij Nederlanders immers niet “van Duitsen bloed”, zoals het volkslied meent? Daarom hier drie redenen om alvast wat Duitse vlaggetjes te bestellen en een paar feestelijke sauerkrauttaartje te bakken.

Joachim Low Bondscoach Duitsland

Bondscoach DuitslandWat een bondscoach! De 52-jarige Zuid-Duitser ziet er met zijn ravenzwarte haar en atletische figuur uit als een jonge speler van de Nationalmannschaft, niet als trainer. Hij is sinds augustus 2006 de bondscoach en heeft geen steken laten vallen. De nederlanden in de finale van het Europees kampioenschap 2008 en in de halve finale van het wereldkampioenschap 2010, beide keren tegen de latere kampioen Spanje, zijn hem vergeven.

Onlangs werd Low in verband gebracht met Real Madrid, waar trainer Jose Mourinho het niet meer zo naar zijn zin heeft. Low maakte korte metten met de speculaties: “Mourinho zal tot 2014 aan moeten blijven, totdat mijn contract met Duitsland afloopt”. Dat is heldere praat. Veel beter dan de halfzachte clausule die Bert van Marwijk in zijn contract liet opnemen, dat hij weg mag als een grote club zich meldt.

De jeugd van “Die Mannschaft”

Oranje kampt met een vergrijzend team, Duitsland heeft juist een opvallend jonge selectie. Low zegt daarover: “Mario Goetze, Mesut Oezil, Toni Kroos en Mats Hummels kunnen ook nog meedoen aan het WK in Qatar in 2022. Voor Bastian Schweinsteiger en Philipp Lahm is het WK 2014 in Brazilie en het EK 2016 geen enkel probleem.

Dan is daar ook nog Marco Reus, die met reuzensprongen vooruit gaat. De 22-jarige middenvelder van Borussia Mönchengladbach heeft sinds oktober 2011 drie internationale wedstrijden gespeeld. “We spelen nog zestien keer in de Bundesliga. Het is mijn taak om mezelf te bewijzen, om Low te tonen dat ik had werk aan mijn spel”. Heerlijke teksten, vergeleken met het we-maken-ons-geen-zorgen en niets-aan-de-hand gebabbel van de op een zijspoor terecht gekomen Oranjeklanten.

Bayern Munchen

In elke linie van het Duitse elftal spelen bepalende spelers van Bayern Munchen. Keeper Neuer, verdedigers Boateng en Badstuber, middenvelders Kroos en Muller, aanvaller Gomez. Allemaal 26 jaar of jonger. Spanje profiteert van het samenspel van Xavi, Iniesta, Puyol, Pique en Villa bij Barcelona. Duitsland heeft een hecht blok bij de “Rekordmeister”. En Oranje? Versnippering en fragmentatie over talloze clubs.

Gokmonitor EURO 2012

De quotering van Oranje is niet veranderd: 8,00.

De quotering van Duitsland: 4,25