EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland – Engeland halve finale

EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland - Engeland halve finale

De Oranje Leeuwinnen spelen morgen in de halve finale tegen Engeland, dat afgelopen zondag verrassend van Frankrijk won met 1-0. Zowel Engeland als Nederland won elk van hun duels op het EK Vrouwen. Nederland bereikte de halve finale na een 2-0 overwinning op Zweden.

Afgelopen zondagavond in de Adelaarshorst in Deventer wonnen de Engelse vrouwen hun kwartfinale met 1-0 van Frankrijk. De 31-jarige Jodie Taylor maakte de enige treffer van de wedstrijd en schoot daarmee Engelang naar de halve finale. Taylor, die als spits bij Arsenal speelt, maakte daarmee alweer haar vijfde treffer op dit EK, en daarmee is ze topscoorster. Ze heeft zin in Nederland. “Ik kan niet wachten. We hebben altijd gezegd dat we tegen Nederland wilden spelen. We kijken er allemaal enorm naar uit,” zei ze tegen VI.

Nederland – Engeland WEURO 2017 halve finale

Nederland scoorde zes keer en kreeg ook één goal tegen. Engeland daarentegen scoorde in totaal elf goals tijdens dit toernooi en kreeg er slechts één tegen – wat een indrukwekkend doelsaldo oplevert, maar ook aangeeft dat de Engelse verdediging staat als een huis. Het team van Sarina Wiegman wacht een stevige wedstrijd.

De Engelse keepster Karen Bardsley moest de wedstrijd tegen Frankrijk al na een kwartier geblesseerd verlaten met een gebroken kuitbeen, ze zal dus niet aantreden tegen Nederland. De verwachting is dat ze zal worden vervangen door Siobhan Chamberlain, die bij Liverpool keept. Chamberlain viel al in voor Bardsley tegen Frankrijk. Ook Middenveldster Jill Scott is er niet bij omdat ze in de wedstrijd tegen Frankrijk een tweede gele kaart kreeg vanwege na een harde tackle op de Française Amandine Henry.

Oranje Leeuwinnen voor 2e maal in halve finale EK

Nederland won van Zweden met 2-0. Lieke Martens scoorde de eerste treffer uit een vrije trap. De tweede goal kwam na aangeven van Shanice van de Sanden, waarna Vivianne Miedema de bal in het Zweedse doel kon schieten. Daarmee staat Nederland voor de tweede keer in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in de halve finale van een EK. Een voordeel voor bondscoach Sarina Wiegman is dat Nederland tegen Engeland weer over verdedigster Stefanie van der Gragt lijkt te kunnen beschikken. Dat komt goed uit, want “ze spelen heel erg opportunistisch, met heel veel power en natuurlijk een gevaarlijke voorhoede,” aldus Wiegman.

Oostenrijk – Denemarken halve finale

In de andere halve finale speelt Oostenrijk tegen Denemarken. Oostenrijk schakelde Spanje uit na 0-0 gelijkspel dat door penalties werd beslist. Sarah Puntigam schoot Oostenrijk naar de halve finale na een misser van de Spaanse Silvia Meseguer. Denemarken zorgde voor de grootste verrassing van dit Vrouwen EK door titelfavoriet Duitsland met 2-1 uit te schakelen. Als Nederland voorbij Engeland komt, wordt de tegenstander in de finale de winnaar van de halve finale tussen Denemarken en Oostenrijk.

Wedden op Nederland – Engeland

Engeland wordt door de bookmakers als favoriet gezien. Met het enorme doelsaldo van de Engelse vrouwen is dat niet heel vreemd. Maar vergeleken met Nederland is het verschil ook weer niet heel groot. Engeland noteert bij Kroon Sportwedden 2.38 voor de zege, en Nederland heeft 2.80 staan. Voor gelijkspel na 90 minuten speeltijd wordt 2.90 genoteerd – behoorlijk vlakke odds dus.

Beide teams hebben goede kansen om te scoren, en daarvoor noteert Kroon 2.09. Voor de correcte score 2-1 in het voordeel van Nederland, noteert Kroon 10.50. Voor een weddenschap ‘thuisteam wint en tegenstander sciort niet’ zijn de odds 4.15.

De wedstrijd tussen Nederland en Engeland wordt donderdag in de Grolsch Veste gespeeld en begint om 20.45 uur. Zondag wordt ook de finale in het stadion van FC Twente-stadion gespeeld.