EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland – Zweden

EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland - Zweden

EK vrouwen 2017. De Nederlandse Leeuwinnen spelen zaterdagavond in de kwartfinale van het EK voetbal voor vrouwen tegen Zweden. Daarmee treffen ze een taaie tegenstander. Maar bondscoach Sarina Wiegman is blij dat Zweden niet Duitsland is. Nederland was met 9 punten de winnaar van Groep A en speelt in de kwartfinale tegen de nummer twee van groep B. Zweden dus, en niet Duitsland. Dat land kan Nederland nu pas in de finale tegenkomen.

Oranje leeuwinnen ongeslagen door groepsface

Nederland pakte haar plek in de kwartfinales na de 2-1 zege op België van maandagavond. Lieke Martens was net op tijd fit en maakte het winnende doelpunt in die wedstrijd. Het eerste doelpunt werd gescoord door Sherida Spitse Zelfs speelt Martens in de Zweedse competitie, dus weet ze precies waartoe de tegenstander in staat zal zijn, kennis waar de Oranje Leeuwinnen hun voordeel kunnen doen. Er is vanavond dus belangrijke rol weggelegd voor Martens, die het ook nog eens heel leuk vind om tegen haar clubgenoten te spelen en van ze te verslaan. Het succes van de Oranje Leeuwinnen die ongelsagen door de groepsfase zijn gekomen, doet haar ook erg goed. “Ik ben gewoon heel trots op het team. We hebben negen punten gehaald, terwijl het echt geen makkelijke poule was. Daar hadden we van gedroomd, maar het is wel heel erg mooi dat het nu werkelijkheid is geworden,” aldus Martens.

EK vrouwenvoetbal: Nederland – Zweden

Voor wat het waard is: Nederland speelde twintig keer eerder tegen Zweden en daarvan eindigden tien wedstrijden in verlies. Vijf keer werd er gewonnen en er was vijf keer een gelijkspel. Alleen speelden al die wedstrijden zich af in het verleden en inmiddels staat het Nederlandse vrouwenvoetbal er stukken beter voor, ook in vergelijking met dat van tegenstander Zweden. Zweden behoort al lang tot de beste ploegen in Europa en staat ook nu een sterk team op het WK – maar Zweden ging dinsdagavond wel met 3-2 onderuit tegen Italië, bleven steken op 4 punten en daarmee was Duitsland met 7 punten winnaar in Groep B.

De Zweedse dames waren tweede in Groep B, en dat is goed genoeg voor een plek in de kwartfinale. Als Zweden het niet had verprutst bij Italië had Duitsland mogelijk wel de tegenstander geworden van Nederland; maar zij spelen nu tegen de Deense vrouwen, die tweede werden in Groep A. Nederland kan Duitsland nu pas weer tegenkomen in de finale.

Zweden spaarde spelers voor kwartfinale

Zweden stond niet met hun sterkste team op het veld tegen Italië. Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach, keek naar die wedstrijd en vertelde op de KNVB-website dat ze merkte dat de Zweden enkele van hun belangrijkste troeven aan de kant hielden. “Opvallend was dat ze een paar speelsters spaarden. Blijkbaar gingen ze er al vanuit dat ze niet in hun allersterkste opstelling het ook wel zouden halen,” aldus Wiegman. Maar het impliceert ook dat de Zweedse bondscoach rekening houdt met een lastige wedstrijd en Nederland als een hele moeilijke tegenstander ziet.

Wiegman weet uit ervaring dat Zweden een van de sterkere ploegen van Europa is en niet onderschat mag worden. “Zweden heeft een ongelooflijk ervaren ploeg, met een paar speelsters die al tig eindtoernooien op hun naam hebben staan en die bij grote clubs in Europa voetballen. Wij moeten echt top zijn om door te komen,” aldus de bondscoach, die verder opmerkte dat het Duitsland is die de prijzen pakt, maar dat Zweden er altijd dicht tegenaan zit.

Dat Zweden een slordige wedstrijd speelde tegen Italië, en een team heeft met veel wat oudere speelsters, en dat het niet Duitsland is, betekent voor Wiegman niet automatisch dat het makkelijk wordt. “Dat betekent zeker niet dat we wel even makkelijk gaan winnen. We moeten weer alles geven wat we in ons hebben”. Als Nederland wint van Zweden, spelen de vrouwen tegen de winnaar van de kwartfinale waarin Frankrijk tegen Engeland speelt.

EK vrouwen 2017 kwartfinales

Nederland – Zweden begint zaterdag om 18.00 uur en er wordt gespeeld in De Vijverberg in Doetinchem. Denemarken-Duitsland begint om 20.45 uur en er wordt in Rotterdam gespeeld, op Het Kasteel. De kwartfinales Oostenrijk – Spanje en Engeland – Frankrijk vinden deze zondag plaats.

Wedden op Nederland – Zweden

De bookmakers schatten de kansen voor beide landen redelijk dicht bij elkaar in. Voor Zweden als winnaar noteert bijvoorbeeld Mr Green 3.30 en voor Nederland 2.18. Gelijkspel staat op 3.05. Voor de correcte score van 2-1 voor Nederland zijn de odds 9.50.

Ook zijn er nog een aantal leuke toernooiweddenschappen te vinden bij Mr Green, bijvoorbeeld: Als Lieke Martens topscorer wordt op het EK Vrouwen zijn de odds 26.00, Voor Vivianne Miedema 21.00 en voor Sherida Spitse 16.00.