EK Voetbal 2020: Frank de Boer zeker geen bondscoach Oranje

EK Voetbal 2020: Frank de Boer zeker geen bondscoach Oranje

EK Voetbal 2020. De KNVB moet op zoek naar een nieuwe bondscoach waarmee ze het EK in 2020 kunnen winnen, maar bij Frank de Boer hoeven ze alvast niet aan te kloppen. “Ik ben een coach die op het veld wil werken.

In het nationale team zijn er alleen wedstrijden om de twee of drie maanden. Op dit moment komt Oranje niet voor in mijn plannen,” liet De Boer weten vanuit Spanje.

De Boer richt pijlen op Primera División

De Boer is momenteel in Spanje om te polsen of hij in de Primera División aan de slag kan. Op 11 september werd de trainer, die eerder zeer succesvol was met Ajax, al na 77 dagen ‘on the job’ ontslagen bij Crystal Palace. Eerder werd hij ook al bij Internazionale in Italië de laan uitgestuurd en nu is hij dus op zoek naar een nieuwe baan.

Hij kent het land en de Spaanse voetbalcultuur goed uit zijn tijd bij FC Barcelona, waar hij vijf jaar onder de pannen was. “De manier van spelen in Spanje is mijn favoriet. Er is altijd een goede techniek, er zijn goede spelers en ik denk dat ik hier wel goed kan werken, maar er zijn ook interessante competities zoals de Bundesliga.”

Eerder deze week speelde Oranje de laatste oefeninterland van het jaar, tegen Roemenië en Nederland won met 3-1. Het was ook de laatste wedstrijd van Oranje onder leiding van Dick Advocaat want de bondscoach heeft laten weten dat hij ermee stopt. “Advocaat vertrekt en Frank de Boer zoekt werk, 1 + 1 = 2!” denk je dan al snel. Bovendien had notabene broer Ronald de Boer de natie valse hoop gegeven door te zeggen dat het “een leuke job” zou zijn voor hem en zijn broer. Frank heeft bovendien al ervaring met Oranje, tussen 2008 en 2010 was hij assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

Broer Ronald: “Hij kan vanaf nul beginnen en kan hij zijn eigen ding doen”

Eerder deze week werd Ronald de Boer door Koen Hansen geïnterviewd in de ‘Middagshow met Koen’. Hansen vroeg hem “Vanavond speelt Oranje de laatste wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat. Is de opvolging niet wat voor jou en je broer Frank?” De Boer antwoordde daarop: “Het is een leuke job en het Nederlands elftal is het hoogste haalbare. Daarnaast heb ik het gevoel dat Frank daar nu ook veel meer voor openstaat en wie weet neemt hij mij mee. Het is wel één van mijn dromen om ooit samen met Frank een elftal te leiden. Het komt zoals het komt.” Vervolgens gaf Ronald bij bij FOX Sports ook nog eens aan dat dit een goed moment zou zijn voor Frank de Boer om het bondscoachschap op zich te nemen. “Er komt nu een hele nieuwe periode. Er is een aanloop. Nu kan hij vanaf nul beginnen en kan hij zijn eigen ding doen. Ik denk dat dat hem wel trekt.”

Maar via de Spaanse sportkrant Sport haalde broer Frank hem én alle Oranjefans snel uit de droom. Op de vraag of hij zin had om Dick Advocaat op te volgens was zijn antwoord dus “ik heb andere plannen”. Op de vraag of er vervangers waren voor spelers als Arjan Robben, zei hij “Robben is de Messi van Holland, maar er zijn ook talenten in ons land die nog moeten laten zien dat ze sterspelers kunnen zijn”.

Frank niet de man die het keiharde werk gaat doen

De Boer gaf ook aan dat teveel jonge spelers op dit moment al op jonge leeftijd worden opgekocht door rijke internationale clubs waar ze vervolgens vastlopen omdat hun talenten niet verder worden ontwikkeld. En dat Nederland zich momenteel aan de onderkant van de tendens bevindt. Er zijn periodes dat er een groep succesvolle spelers naar boven komt drijven, en daarna is er een periode waarin er even niets is. “Er zijn altijd cycli en momenteel zitten we [Oranje] niet in een goede. De huidige generatie is niet héél goed en dat zullen we moeten accepteren, ook al is dat moeilijk. We moeten geduld hebben, weten wat we moeten doen om dat te veranderen en keihard aan het werk gaan. Hetzelfde is gebeurd met Italië, dat in 2006 nog wereldkampioen was maar nu is uitgeschakeld”. Maar als het aan De Boer ligt, is hij niet de man die dat keiharde werk gaat doen.

Frank de Boer kan dan wel ‘andere plannen’ hebben, voorlopig heeft hij nog geen baan. Als zijn plan lukt en hij in de Spaanse of Duitse eredivisie aan de slag kan, is het onmogelijk om daarnaast ook nog eens de baan van bondscoach uit te voeren. De KNVB moet dus op zoek naar iemand anders. Ze hebben tot maart volgend jaar de tijd.