EK Voetbal 2020: Eurostadion hoofdpijndossier voor UEFA

EK Voetbal 2020: Belgisch Eurostadion-drama nadert ontknoping

EK voetbal 2020. Gisteren ging de UEFA op bezoek in Brussel om erachter te komen of dat nieuwe Eurostadion nog wel op tijd gebouwd kan worden zodat Brussel definitief een van de speelsteden van het Europees kampioenschap in 2020 kan zijn.

Alle betrokken partijen, bouwer Ghelamco, de Brussels burgemeester Philippe Close, het Gewest, het organisatiecomité Brussels Euro 2020 en de voetbalbond zelf, moesten zich in de Belgische hoofdstad melden bij de Europese voetbalbond en er werd de hele dag druk overlegd. Er lijkt wat schot in de zaak te zijn gekomen, maar de tijd voor de Belgen is bijna op.

Geen duidelijkheid over begin bouw

UEFA maakt zich zo onderhand zorgen of de nieuwe voetbaltempel, die op parking C van de Heizel in Brussel moet worden gebouwd, er überhaupt nog wel komt. De plannen voor de bouw van het nieuwe ‘Eurostadion’, zoals het inmiddels wordt genoemd, liggen al lange tijd klaar, maar wanneer en of er überhaupt met de bouw kan worden begonnen, daar is nog steeds geen duidelijkheid over.

Er was gesteggel over de milieu- en bouwvergunningen, die moesten apart worden aangevraagd; er werd een vergunning afgekeurd waardoor alles weer opnieuw moest worden ingediend. Omdat er bij een Europees voetbalkampioenschap dat door de hele EU wordt gespeeld, toch minstens ook wedstrijden moeten worden gespeeld,in Brussel, wat toch een beetje de hoofdstad van Europa is, heeft de Vlaamse regering ervoor gezorgd dat voor dergelijke bouwprojecten voortaan maar één vergunning, een omgevingsvergunning, moet worden aangevraagd.

Als de gestelde deadline niet gehaald wordt, is het einde verhaal

Inmiddels heeft projectontwikkelaar Ghelamco die nieuwe aanvraag ingediend en hebben ze gisteren aan de UEFA-delegatie laten weten dat het nieuwe stadion er binnen achttien maanden kan staan. De UEFA heeft daarop duidelijk gemaakt dat ze heel snel een definitief antwoord willen hebben. De bal ligt nu bij de Vlaamse ambtenaren om de vergunning er snel doorheen te krijgen. Een insider bij de Belgische voetbalbond liet weten, “Ghelamco krijgt binnenkort van UEFA een ultieme deadline om met de bouw te beginnen. Lukt dat niet, is het einde verhaal”. Naar verwachting zal UEFA-voorzitten Aleksander Ceferin binnenkort zelf met deze deadline naar buiten komen en hebben de Belgen tot november de tijd.

Het nieuwe stadion moet plek gaan bieden 60.000 toeschouwers en er komt ook een commercieel complex bij. Het Eurostadion moest één van de stadions worden waar in tijdens het EK in 2020 wedstrijden worden gespeeld. Voor de UEFA begint de tijd te dringen om de definitieve speelsteden voor het komende EK aan te wijzen. Tijdens dit EK wordt het toernooi voor de eerste keer ooit niet in één of twee landen, maar verspreid door heel Europa in grote steden gespeeld.

EK verspreid over meerdere landen eens maar nooit weer is

Voor Aleksander Ceferin is Brussel inmiddels een hoofdpijndossier. In een interview met het Duitse voetbalmagazine Kicker liet hij twee weken terug al doorschemeren dat een EK dat over vele landen verspreid wordt gespeeld, wat hem betreft eens maar nooit weer is. “Dat zou ik nooit meer zo doen. Het levert ons teveel problemen op,” zei Ceferin. Hij gaf aan dat de afstanden tussen de steden some erg groot zijn maar ook dat de verschillende wetgevingen en munteenheden van diverse landen het niet makkelijker maken. “Het was een mooi idee om Europa symbolisch te verenigen,” zei de Sloveense UEFA-baas. “Maar dit is geen model voor de toekomst,” liet hij weten. De beslissing om het EK Voetbal in 2020 over heel Europa te verdelen, was een besluit van Ceferins voorganger, de Fransman Michel Platini.