EK Voetbal 2020: Belgisch Eurostadion-drama nadert ontknoping

EK Voetbal 2020: Belgisch Eurostadion-drama nadert ontknoping

Het Eurostadion in Brussel komt er, maar of er EK 2020 -wedstrijden worden gespeeld, is nog maar de vraag. Deze week werd bekend dat het De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Bouwpromotor Ghelamco is gelukt om hun stukken op tijd in te leveren bij de UEFA. Maar de Vlaamse overheden blijven dwars liggen.

Gérard Linard, de voorzitter van de Belgische Voetbalbond liet echter weten dat het stadion er sowieso zal komen. Op 7 december beslist de Europese Voetbalbond of Brussel door mag als een van de speelsteden van het EK Voetbal in 2020.

KBVB nipt op tijd bij deadline

De KBVB had tot maandagavond de tijd om de gevraagde stukken in te leveren bij de UEFA en haalde die deadline nipt. Ghelamco leverde zijn technisch dossier afgelopen week al in. Maar zelfs als de UEFA op 7 december in zou stemmen met de voorgelegde plannen, blijft er een onzekerheid omdat de benodigde vergunningen van de Vlaamse overheid pas eind januari kunnen worden verwacht.

Maar twee dagen later werd bekend dat het stadsbestuur van de gemeente Grimbergen de Vlaamse overheid een negatief advies geeft voor de omgevingsvergunningsaanvraag voor het Eurostadion dat op Parking C van het oude Heizel-stadion moet wordehn gebouwd. Ook de omliggende gemeenten Vilvoorde, Meise en Wemmel hebben bezwaar aangetekend tegen de nieuwbouw. Zo moet er bijvoorbeeld een buurtweg wijken omdat deze precies door Parking C loopt – en daar zijn veel omwonenden het niet mee eens.

Stadion moet ook zonder EK 2020 toch gebouwd worden

Voor de KBVB is een nieuw stadion een financiële noodzaak. Het oude Koning Boudewijnstadion is te klein en er moet dringend een nieuw stadion komen. “Zelfs als het niet tijdig klaar geraakt voor EURO 2020, zullen we het stadion bouwen”, kondigde bondsvoorzitter Gérard Linard afgelopen week al aan. In het nieuwe Eurostadion zal plaats zijn voor 60.000 toeschouwers.

Of het Eurostadion er nu wel of niet komt blijft dus nog even spannend. Maar gezien de voortslepende problemen om alles bouw- en vergunningtechnisch rond te krijgen, komt Cardiff steeds sterker in beeld om aangewezen te worden als dertiende speelstad voor de EK voetbal 2020.

Wales goed alternatief voor de UEFA

De voetbalbond van Wales hebben hun voorstellen ruim op tijd ingeleverd bij de UEFA en komende maandag sturen ze een delegatie op pad naar Nyon om een bezoek te brengen aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin om nog eens fanatiek te lobbyen om het Principality Stadium in Cardiff aan te wijzen als stadion voor het EK. Het gaat om drie groepswedstrijden en een wedstrijd in de achtste-finale. Dat het stadion voldoet aan alle eisen en in staat is om zo’n groot toernooi te herbergen, hebben de Welshmen a bewezen toen ze dit jaar de Champions League finale organiseerden.

Behalve Cardiff is ook Zweden nog in de race om de plek van Brussel in te nemen met een bid waarin het Friends-stadion in Stockholm is gepresenteerd. Dit stadion deed afgelopen jaar dienst als gaststadion voor de UEFA Europa League-finale. Ook zou de UEFA nog kunnen terugvallen op het Wembley-stadion in Londen, waar de halve finales en finale zelf al zullen worden gespeeld.