EK Voetbal 2016: Verwachtingen rondom Engeland zijn eindelijk terecht

Engeland EK Voetbal 2016

Exact vijftig jaar na de laatste en enige WK-winst van Engeland moet het deze zomer weer gebeuren voor The Three Lions: een succes op een groot eindtoernooi. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson lijkt over een sterkere lichting te beschikken dan ooit.

Het tweejaarlijkse recept is vrijwel altijd hetzelfde in Groot-Brittanië. De notoire tabloids en deftige kwaliteitskranten scheppen, in de weken voorafgaand aan een EK of WK, torenhoge verwachtingen rondom de Engelse nationale ploeg, die vrijwel altijd uit enkele grote namen bestaat. David Beckham, Frank Lampard, Wayne Rooney of Steven Gerrard; allen maakten faam en furore bij hun clubs en moesten de withemden naar grote successen leiden op een eindtoernooi. Maar telkens en om uiteenlopende redenen liepen alle EK- of WK-avonturen de laatste decennia uit op een teleurstelling. Dan was het weer de groepsfase waarin Engeland strandde en dan weer een vroeg stadium in de knock-outfase.

Fantastische EK voetbal 2016 kwalificatie Engeland

Maar dit jaar is het anders. Dit jaar is het niet voor niets dat er met trots wordt gesproken over de huidige lichting Engelse voetballers. Om te beginnen omdat The Three Lions de EK-kwalificatie doorkwamen zonder ook maar een punt te verliezen. Als eerste land wist Engeland zich te plaatsen voor de eindronde in Frankrijk, met een lichting vol talentvolle voetballers en gelouterde profs. Want juist die mix moet de ploeg van Hodgson komende zomer ver brengen in het land van de stokbroden, kazen en wijn. Ruwe, maar ook geslepen diamanten als Dele Alli en Ryan Sterling zijn een genot om naar te kijken, terwijl ook van nieuwe sterren als Jamie Vardy wat wordt verwacht.

888sport Bwin ComeOn
Engeland wint EK 10.00 9.00 9.50

Dat de Engelsen een serieuze gooi kunnen doen naar de titel op het EK voetbal 2016, bleek wel uit een recent oefenduel met Duitsland. Toen beide teams op volle oorlogssterkte de degens kruisten in Berlijn, was het Engeland dat na een 2-0 achterstand met 2-3 aan het langste eind trok. Dat de daaropvolgende oefenwedstrijd tegen Nederland verloren ging (1-2) zei achteraf niet zoveel. Hodgson experimenteerde namelijk met enkele nieuwe en onervaren namen. Vijftig jaar na het behalen van de WK-titel in eigen land (1966) moet het daarom dit jaar weer gebeuren voor Engeland. Samen met Frankrijk en Duitsland geldt het land tot een van de topfavorieten voor de eindzege.

Lastige poule Engeland op EK voetbal 2016

Engeland neemt het in de poulefase op tegen Rusland, Wales en Slowakije. Natuurlijk is eerstgenoemde tegenstander op papier het zwaarst, maar vooral Wales moet niet worden onderschat. De Britse ploeg is voor het eerst sinds lange tijd weer actief op een EK en beschikt bovendien over Gareth Bale. De aanvaller geldt als een van de grote sterren van Real Madrid.

Kijk hier voor het EK voetbal 2016 speelschema.