Een Engelse blik op Oranje voor Engeland – Nederland

Clarence SeedorfWat vinden de Engelsen eigenlijk van het Nederlands elftal? Dat is, aan de vooravond van de oefeninterland van Engeland tegen Nederland, een interessante vraag.

In Nederland is inmiddels het besef doorgedrongen dat het Oranje van 2012 er niet zo goed voor staat als het Oranje van 2010. De spil van het elftal lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. En de defensieve problemen die er twee jaar geleden waren, zijn nog niet opgelost.

De Engelse Kranten

De krant The Guardian blikt terug op het Europees Kampioenschap van 1996, dat plaatsvond in Engeland. Het Oranje van nu presenteert zich als groep vrienden, die blij als kinderen in een zandbak met elkaar trainen en vriendelijk voor elkaar zijn en alles geweldig en fantastisch vinden. Het Oranje van toen was verdeeld.

De jonge, donkere spelers Davids, Reiziger, Kluivert en Seedorf vonden dat ze te weinig salaris kregen bij Ajax. Ze steunden elkaar en zeiden dat ze samen sterk waren als een kabel. In de media werd dat woord te pas en onpas gebruikt om te suggereren dat de zwarte spelers zich afzetten tegen de blanke spelers. En de journalisten hadden beet toen er een foto verscheen van de etende Oranjeklanten, waarbij de spelers met een Surinaamse achtergrond zich daadwerkelijk hadden afgezonderd van de blanke internationals. De reden was echter culinair van aard: de kok had speciaal voor hen Surinaams voedsel gekookt.

De krant Express blikt ook terug naar het desastreuze EK van 1996, waarin Engeland aan Oranje een draai om de oren gaf (4-1) en in de kwart finale Frankrijk na verlenging beter bleek in het nemen van penalty`s. Express schrijft: “het talent van Oranje om zichzelf uit te schakelen op grote toernooien is bij iedereen bekend. Altijd waren er ruzies en incidenten, zelf in de aanloop naar het vorige WK.” Robin van Persie en Wesley Sneijder leefden in onmin met elkaar. Sneijder verweet Van Persie dat hij een te harde tackle had uitgedeeld op een training.

Independent legt de vinger op de zere plek door Oranje te vergelijken met het huidige Duitse team. “Nederland zag zichzelf als een unieke, progressieve ambassadeur van een aanvallende en artistieke voetbalcultuur. Het is echter de selectie van de Duitse bondscoach Joachim Low die wereldwijd wordt beschouwd als exponent van innovatie, jeugdigheid en amusement. Duitsland sneuvelde weliswaar al in de halve finale van het WK, terwijl Nederland de finale bereikte, maar maakte wel meer indruk. Onderweg werden Engeland en Argentinië ontleed met 4-1 en 4-0.”

Gokmonitor Nederland op EK 2012

Nederland heeft wederom de quotering 8,00.