De beste spelers van het EK 2012 Ronaldo, Pirlo en Iniesta

Cristiano Ronaldo

Cristiano RonaldoNog drie wedstrijden te gaan, dan is het Europees kampioenschap 2012 te Polen en Oekraïne voorbij. In de twee halve finales en de grote finale zullen de mondiale sterren van het voetbal het waar moeten maken.

Tot nu toe zijn Cristiano Ronaldo van Portugal en Andrea Pirlo van Italië de opvallendste voetballers. Zij nemen beide hun team bij de hand en maken het verschil.

Zonder Pirlo zouden de Azzurri zelden met een vrije man voor het vijandelijke goal verschijnen en zouden de middenvelders elkaar radeloos aankijken, omdat niemand zo feilloos aanvoelt wanneer een splijtende pass gegeven kan en moet worden. En zonder Ronaldo zou Portugal amper doordringen op de helft van de tegenstander. Maar zet Ronaldo in het elftal, dan houdt hij zoveel spelers van het andere team bezig, dat de andere negen veldspelers automatisch meer ruimte krijgen.

Welke spelers wisten zich ook te onderscheiden? Petr Jiracek van Tsjechië, die zich door zijn coach liet overhevelen van het middenveld naar de flank. Daar kon de Tsjech zijn onvermoede aanvallende impulsen botvieren. Mats Hummels van Duitsland wordt door velen gezien als de beste verdediger van het toernooi. En dan te bedenken dat de Duitse coach Joachim Löw de speler van Borussia Dortmund meenam als tweede keus voor het centrum van de defensie.

Het sterke optreden van Daniele de Rossi kan misschien ter inspiratie dienen voor Bert van Marwijk. De Italiaan is van origine een middenvelder, maar in de groepswedstrijden tegen Frankrijk en Kroatië was De Rossi een rots in de branding in de verdediging. Had Van Marwijk niet ook een ervaren middenvelder moeten gebruiken in de kwetsbare en te onervaren verdediging?

Spanjaard Andresa Iniesta is zoals in elke competitie en in elk toernooi een der uitblinkers. De onvermoeibare, kleine middenvelder van Barcelona is nooit egoïstich en weet het Spaanse middenveld en aanval naadloos met elkaar te verbinden. Zelden komt een pass van Iniesta niet aan. De 23-jarige Mesut Ozil van Duitsland (en Real Madrid) vervult een soortgelijke rol bij die Nationalmannschaft. Hij vindt altijd wel een oplossing, of er nou drie tegenstanders op hem afstormen of als hij juist zeeën van ruimte om zich heeft.

Wie van hen zien we terug in de finale en drukt echt zijn stempel? Eerst de halve finales: