Complex Stormvogels uit IJmuiden mogelijk trainingslocatie EK 2020

Hoe de UEFA Nations League een dubbele kans biedt voor EK 2020 kwalificatie

EK Voetbal 2020. Het complex van amateurclub Stormvogels uit IJmuiden wordt tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal 2020 mogelijk gebruikt als uitvalsbasis door deelnemende landen.

Het EK wordt volgend jaar vanwege het zestigjarig bestaan van de Europese voetbalbond Uefa in dertien verschillende steden en landen gehouden. De Amsterdam Arena is uitgekozen voor de groepswedstrijden.

Deelnemende landen kunnen ervoor kiezen om te verblijven in het Apollo Hotel in IJmuiden aan Zee en kunnen dan gebruik maken van de velden van Stormvogels. IJmuiden is opgenomen in de catalogus.

Kees van Honk legt aan het Haarlems Dagblad uit hoe Stormvogels kandidaat is geworden: “We zijn in de zomer van 2017 benaderd door de KNVB. Tijdens EURO 2000 in Nederland en België hebben de selecties van Frankrijk en Turkije hier getraind. Onze ligging vlakbij Amsterdam en aan het strand is voor landen een groot voordeel. Bovendien hebben wij een echte grasmat. De UEFA wil geen kunstgras. In IJmuiden is de ondergrond ook ideaal voor de velden. Door de zandgrond is er na een flinke regenbui sprake van natuurlijk drainage.”

Strenge selectieprocedure

“De groundsman van Arsenal is langs geweest om het veld te keuren. Ook zijn er strenge veiligheidseisen. In 2000 was de totale transferwaarde van spelers misschien tien miljoen. De spelersselectie van bijvoorbeeld België vertegenwoordigt vele honderden miljoenen. Dat betekent dat de veiligheid gewaarborgd moet zijn. We moeten er bij een eventuele komst voor zorgen dat de spelersbus niet via de hoofdingang naar binnen gaat maar via een alternatieve ingang. We hebben ook veel contacten met bijvoorbeeld stewards van Telstar over hoe we dit het beste kunnen doen.”

Voor Van Honk betekende het veel werk. “Ik denk dat ik wel een boekwerk aan vragenlijsten heb ingevuld. De ruimtes voor pers en kleedkamers moeten in perfecte staat zijn. De gemeente Velsen heeft als eigenaar van de velden geholpen.”

Van Honk benadrukt dat met opname in de catalogus het dus nog niet zeker is dat er straks wereldberoemde internationals over de IJmuidense velden lopen. “De voetbalbonden maken uiteindelijk de keuze. Het is voor ons wel een enorme eer dat we als amateurclub zijn geselecteerd. Het betekent voor onze vereniging mooie publiciteit. Bovendien is het ook voor de jeugdleden een mooie stimulans als hun helden op hetzelfde veld als zijzelf trainen.”

In de catalogus staat ook de combinatie van het Jakarta Hotel en Friendship Sport Centre in Amsterdam vermeld. De KNVB laat weten dat er in de nabije toekomst nog twee deelnemende locaties bekend worden gemaakt.