Ceferin herkozen als voorzitter UEFA door ontbreken tegenkandidaat

Nations League gaat meetellen voor kwalificaties EK 2020

Voetbal nieuws. Aleksander Ceferin blijft voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 51-jarige Sloveen werd op het congres in Rome herkozen, voor een periode van vier jaar. Ceferin had geen tegenkandidaat, waardoor de stemming een formaliteit was.

Zijn herbenoeming werd met luid applaus ontvangen door de vertegenwoordigers van de 55 landen die bij de UEFA zijn aangesloten. Namens de KNVB zaten onder anderen Eric Gudde en Gijs de Jong in de zaal.

De Sloveen is sinds 14 september 2016 de voorzitter van de UEFA. Ceferin werd toen op de ingelaste voorzittersverkiezing in Athene verkozen boven de Nederlandse bondsvoorzitter Michael van Praag. Hij volgde Michel Platini op, die moest opstappen nadat hij vanwege een corruptiezaak was geschorst door de mondiale federatie FIFA.

Ceferin liet in augustus vorig jaar al weten dat hij graag door wil als preses van de UEFA. Zijn voordracht kreeg brede steun, onder meer van de KNVB. “De voorzitter doet het erg goed, zo hebben we ondervonden”, zei Van Praag. “Het is vanzelfsprekend dat wij hem in een nieuwe kandidatuur steunen.”

Vereerd

De Sloveen zei vereerd te zijn met zijn herbenoeming. “De eenheid binnen Europa is terug. Maar het slechtste wat we nu kunnen doen, is op onze lauweren rusten. In een wereld die snel verandert, waarin de tijd steeds sneller lijkt te gaan, moeten we vooruit blijven denken”, zei Ceferin. “We kijken met veel plezier uit naar het EK 2020, in twaalf Europese landen. We geven daarmee een sterke boodschap af. Een boodschap van een open, tolerant en verenigd Europa. Dat is in deze dagen heel erg nodig.”

Ceferin kondigde ook investeringen aan in het vrouwenvoetbal en de oprichting van ‘UEFA-tv’, een streamingdienst waarop voetbalwedstrijden in heel Europa worden uitgezonden. De Sloveen wil ook het WK van 2030 naar Europa halen.