Adam Maher: geheime wapen van Oranje?

Adam Maher in het Nederlands ElftalDe achttienjarige, in Ait Izzou (Marokko) geboren Adam Maher heeft gekozen voor Oranje. Dat is heuglijk nieuws voor bondscoach Bert van Marwijk en voor heel voetbalminnend Nederland,want ook op jonge leeftijd heeft Maher al aangetoond dat hij serieus mee kan ballen met de grote jongens.

Nu is het wel te hopen dat Van Marwijk Maher daadwerkelijk opneemt in zijn selectie voor het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne, of dat de tiener op zijn minst speelt tijdens de officiële oefeninterlands die in de weken voor het EK plaatsvinden. In dat geval kan Maher een zogeheten `cap` achter zijn naam krijgen voor Nederland, en dan is de weg richting het Marokkaanse elftal afgesneden.

Maher licht zijn besluit toe: “Voor mijn ontwikkeling is het goed als ik Europese kampioenschappen en WK’s speel. En met deze jongens om me heen voel ik dat ik stappen maak. Ik probeer heel veel op te steken van Wesley Sneijder, Mark van Bommel en Robin van Persie.” Ook als hij de komende weken niet in actie komt voor Oranje, zal hij zich in de toekomst beschikbaar stellen voor de elftallen van de KNVB. Want het is ook mogelijk dat hij verder gaat rijpen bij Jong Oranje.

Het is namelijk pas een half jaartje geleden dat hij voor het eerst werd opgeroepen voor de jeugdige variant van het Nederlands elftal. En weer één jaar daarvoor, op 15 december 2010, maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van AZ. In het afgelopen seizoen speelde hij 34 keer voor AZ en maakte hij vijf doelpunten. Hij ontving de Johan Cruijff Prijs als `talent van het jaar`. In de afgelopen tien jaar hebben grootheden als Robben, Sneijder en Huntelaar ook die prijs in ontvangst genomen.

Maher liet dit seizoen meerdere malen zijn technische bagage en inzicht zien. Bovendien bleek het met zijn conditie ook wel snor te zitten, want AZ had een zwaar seizoen met verplichtingen tot in de eindfase van de competitie, de nationale beker en de Europa League. Maher bleef echter op de been. Hij werd de jongste Nederlandse scorer in een Europese competitie. Hij was 17 jaar en 148 dagen toen hij vorig seizoen voor AZ scoorde tegen BATE.

De oefenwedstrijden voor Oranje: